IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цигарен гигант купува производител на лекарство за астма за 1,2 млрд. долара

Philip Morris навлиза все по-дълбоко във фармацията и в сферата на лечението на заболявания, които могат да бъдат причинени от тютюнопушене

13:30 | 10.07.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Philip Morris International (PMI) ще купи британския производител на лекарства за астма Vectura Group Plc за 1,2 млрд. долара, което е един от най-големите ходове на тютюневата компания към навлизане в сферата на фармацията в областта на лечението на заболявания, които могат да бъдат причинени от тютюнопушене.

Philip Morris предлага 150 пенса в брой за всяка акция на Vectura, казва се в изявление на компаниите. Това предложение е с 11% повече от борсовата оценка на фармацевтичната компания в четвъртък и е по-добро от офертата на Carlyle Group Inc., която бе принципно одобрена през май. 

Тъй като все повече хора в развития свят се отказват от тютюнопушенето, за да подобрят здравето си, PMI фокусира инвестициите си върху устройства с нагреваем тютюн IQOS. Главният изпълнителен директор Яцек Олчак също се е прицелил в постигането на 20 милиарда долара продажби извън никотина до 2025 г. След инвестиции от над 8 милиарда долара в алтернативи за пушене като IQOS, последните стават все по-популярни сред пушачите, а производителят на цигари има прогноза, че основният му в исторически план продукт в някакъв момент ще спре да съществува.

След експанзията в алтернативите за пушене сега Philip Morris се разширява отвъд никотина в опит да затвърди някакви позиции в областта на здравеопазването. През януари компанията нае бившия изпълнителен директор на Sanofi Хорхе Инсуасти като главен директор на научния си отдел, за да стимулира разработването на нови продукти.

“Придобиването ще предостави на нашите хора възможността да оформят гръбнака на автономно инхалаторно-терапевтично бизнес звено на PMI, помагайки за разработването на продукти за подобряване на живота на пациентите и за справяне с незадоволени медицински потребности“, казва се в изявление, цитирано от The Guardian.

Разширяването на компанията в нетютюневия бизнес може да осигури известна защита от регулаторни заплахи. Juul Labs Inc. очаква решение на Американската администрация по храните и лекарствата дали може да продължи да продава своите продукти. Отделно British American Tobacco Plc заведе дело срещу Philip Morris за патенти, което може да доведе до забрана за внос на IQOS консумативи за САЩ.

Vectura, основана през 1997 г., произвежда инхалатори и пулверизатори, които позволяват на пациентите да вдишват лекарства. Сред клиентите на компанията са Novartis AG и GlaxoSmithKline Plc, а 13-те инхалируеми лекарства на Vectura на пазара генерират над 11 милиарда долара продажби от 2012 г. насам.

Някои продукти много приличат на електронните цигари. Bayer AG и Vectura представиха инхалатор, който може да дозира лекарство на Bayer за пулмонална хипертония.

Компанията проучва и инхалацията като начин за лечение на нереспираторни заболявания, например белодробни съдови заболявания и рак. Компанията разработва и пионерско лечение за COVID-19.

По-рано този месец Philip Morris обяви придобиването за 820 милиона долара на Fertin Pharma, производител на никотинова дъвка и орални лекарства за болка. Други продукти в процес на разработка имат за цел да повишат жизнената енергия или да помогнат на съня.

Още новини можете да прочетете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
супер ... държиш и болестта и лекарството ... както били инжекцията ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още