IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган е все по-близо до пълен контрол върху турските медии

Приближен до президента индустриален магнат преговаря за закупуването на вестник "Хюриет" и на телевизионния канал CNN Turk

16:38 | 23.03.18 г.
<p>
	Медийният магнат Айдън Доган (вляво) и турският президент Реджеп Тайип Ердоган (вдясно).&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Медийният магнат Айдън Доган (вляво) и турският президент Реджеп Тайип Ердоган (вдясно). Снимка: Архив Ройтерс

Индустриален магнат, приближен до турския президент Реджеп Тайип Ердоган, преговаря за закупуването на турски вестници и телевизионни канали. Сделката може да се окаже още една пречка пред гласа на опозицията преди изборите догодина, съобщава Wall Street Journal.

Сред активите са водещият ежедневник „Хюриет“, който от дълго време е бастион на светските среди в Турция, противопоставящи се платформата на Ердоган, основана на консервативния ислям, и CNN Turk, съвместно дружество с базираната в Ню Йорк компания Time Warner.

Dogan Sirketler Grubu Holding, съобщи в четвъртък, че преговаря за продажбата на медийния си бизнес за около 1 млрд. долара на конгломерата Demiroren Holding с интереси в стоманената и петролната индустрия и в туризма. Негов собственик е Ердоган Демирорен, съюзник на турския президент.

„Мадийните активи на Dogan заемаха неутрална политическа позиция. Има опасения, че те могат да станат по-проправителствени“, казва Уилям Джаксън, икономист в базираната в Лондон консултантска компания Capital Economics.

Ако сделката се осъществи, правителството ще има „пълен контрол върху медиите“, казва Ерол Ондероглу, представител на „Репортери без граници“ в Турция.

„Вече минах 80-те години, реших по собствена воля да сложа край на кариерата си в издателския бизнес“, заявява 81-годишният почетен председател на Dogan Holding Айдън Доган в комюнике, публикувано на сайта на „Хюриет“.

Отношенията между Ердоган и Демирорен станаха обект на обществен интерес през 2014 г., когато турски медии публикуваха предполагаем телефонен разговор между двамата. В записа бизнесменът се оплаква, че е бил смъмрен заради статия, публикувана в един от вестниците му, „Миллиет“.

„Разстроих ли те, шефе?“, пита Демирорен в изтеклия разговор.

Ердоган заяви тогава, че записът е бил изфабрикуван от опонентите му, които опитвали да дестабилизират администрацията му. Демирорен не е коментирал публично изтеклия запис.

Компанията на бизнесмена купи вестниците „Миллиет“ и „Ватан“ от Доган през 2011 г. Смята се, че двете издания са възприели проправителствен тон, след като години наред публикуваха светски уводни статии.

Доган продаде вестниците, след като компанията му беше глобена за данъчни нередности. Той заяви, че глобата е била политически мотивирана, но финансовото министерство отхвърли обвинението.

Предложението за сделката идва на фона на продължаващите опити на турското правителство да смаже медии, журналисти и гражданското общество след проваления опит за държавен преврат в средата на 2016 г. Десетки хиляди хора бяха хвърлени в затвора, а над сто медии бяха затворени. В края на миналата година 73 турски журналисти бяха зад решетките, повече от която и да е друга страна, сочат данни на базирания в Ню Йорк Комитет за защита на журналистите. Много от тях са обвинени в тероризъм или съучастие с организаторите на опита за преврат.

По-рано тази седмица Европейският съд за правата на човека постанови, че правото на свобода, сигурност и свободно слово на двама турски журналисти е било нарушено по време на предварителния им арест за повече от една година.

Официални представители на турското правителство твърдят, че арестите и съдебните процеси са били необходима реакция, след като избраният от народа президент Ердоган за малко да бъде свален през 2016 г.

Турция ще проведе местни избори през март 2019 г. след президентските и парламентарните избори през ноември. На референдум през април 2017 г. избирателите подкрепиха поправки в Конституцията, които ще разширят значително властта на Ердоган.

Доган имаше и други конфликти с властите заради медийната си дейност. Миналата година „Хюриет“  уволни главния си редактор Седат Ергин, след като заглавие, намекващо за недоволство в армията, предизвика гнева на представители на турското правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още