IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган обвини САЩ в създаването на „терористична армия“ по границата с Турция

По думите на президента Анкара готви операция срещу кюрдските сили в сирийските пограничните райони, която трябва да започне „всеки момент“

20:30 | 15.01.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Реджеп Ердоган<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Реджеп Ердоган Снимка: Ройтерс

Турският президент Реджеп Ердоган обвини Вашингтон в създаването на „терористична армия“ покрай турската граница, докато страната му се приближава още по-близо до конфликт с подкрепяните от Вашингтон кюрдски милиции в съседна Сирия.

Държавният глава, който заедно с Анкара разглежда организациите на сирийските кюрди като клонове на Кюрдската работническа партия (ПКК), заяви, че скоро предстои турска офанзива в контролирания от тях град Африн в Сирия. Причина за изказването му е решението на Вашингтон да подкрепи план за присъединяването на хиляди кюрдски бойци срещу „Ислямска държава“ в охраната по границата, включително и в частта й с Турция, пише Bloomberg.

Според Анкара това ще позволи на кюрдите по-лесно да извършват нападения на турска територия. Властите също така смятат, че по този начин ще се консолидират силите на малцинството в региона. 

„САЩ знаят, че са в процес на създаване на терористична армия по нашата граница“, каза Ердоган, цитиран от турския вестник Hurriyet Daily Newsи. По думите му тя трябва да бъде победена още „в зародиш“. „Завършихме подготовката си. Операцията трябва да започне всеки момент. След това ще последват и други региони“, посочи още държавният глава.

Очакваният сблъсък с кюрдските сили, подкрепяни от САЩ, е поредният тест за двустранните отношения между Анкара и Вашингтон. Те са влошени и заради делото в САЩ срещу турски банкер, обвиняван в заобикаляне на санкциите срещу Иран, както и заради отказа на Вашингтон да екстрадира турския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван от Анкара за организирането на опита за преврат от 2016 г.

В края на миналата седмица от държавната Анадолска агенция съобщиха, че турската армия е подсилила допълнително присъствието си в региона на Африн, като в неделя военните са изстреляли няколко снаряда по кюрдски позиции в и около града.

САЩ оказват военна подкрепа за сирийските кюрди, тъй като ги смятат за най-ефективните сили в борбата на терен срещу „Ислямска държава“. Според Турция обаче, след като битката срещу групировката до голяма степен е спечелена, няма нужда кюрдските бойци да бъдат включвани в охраната на границата, посочва Bloomberg.

В същото време в понеделник водената от САЩ международна коалиция срещу „Ислямска държава“ излезе с изявление, че групата за охрана на границата ще предотвратява движението на терористи и трафика на незаконни товари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 6
comet
преди 6 години
Някой може ли да подскаже къде в политико-икономическата дипломация в момента САЩ са във възходящо печеловша тенденция. (Щом те и с Кралството се поспречкаха та Тръмп си отложи визитата.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 5
Стефчо
преди 6 години
може и така да се каже, обаче американците окончателно изтърваха Турция /без нищо да спечелят от заиграването с кюрдите/, щото въпросът с кюрдите при тях е на живот и смърт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 7
majnata
преди 6 години
Ми що да не създадат главоболие на Ердоганя , дето се заиграва с Путин ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 11
Стефчо
преди 6 години
същото време в понеделник водената от САЩ международна коалиция срещу Ислямска държава излезе с изявление, че групата за охрана на границата ще предотвратява движението на терористи и трафика на незаконни товари.Тия са супер нагли...да обучават гранични войски, съставени от кюрди в чужда държава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още