IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция и САЩ са постигнали споразумение за дигиталния данък

Утвърденият от френския президент Еманюел Макрон закон предвижда данък от 3% върху приходите на технологични гиганти като Facebook и Amazon

19:03 | 26.08.19 г.
<p>
	Френският президент Еманюел Макрон.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Ройтерс

Франция и САЩ са постигнали сделка за прекратяване на спора заради въведения от Франция дигитален данък върху някои технологични гиганти, съобщи френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Bloomberg.

„Постигнахме много добро споразумение“, заяви Макрон на съвместна пресконференция с Тръмп в края на срещата на върха на Г-7 във френския град Биариц.

Американският президент заплаши да наложи мита върху вноса на френско вино в отговор на планирания от Франция данък. Той не даде конкретен отговор, когато беше помолен да потвърди сделката и вместо това се пошегува: „Мога да потвърдя, че първата дама хареса вашето френско вино“.

Законът, който Макрон утвърди, налага данък от 3% върху приходите на технологични гиганти като Facebook и Amazon. Тръмп се противопостави на облагането с данъци на американски компании от Франция.

Налогът, който има ретроактивно действие от януари, засяга компании с глобални приходи от най-малко 750 млн. евро (845 млн. долара) и приходи от дигитални продажби на стойност 25 млн. евро във Франция. Макар че повечето от приблизително 30-те засегнати компании са американски, списъкът включва също китайски, германски, британски и френски компании.

Макрон каза пред репортери, че компаниите, които плащат данъка, ще могат да приспаднат сумата, след като бъде постигнато ново международно споразумение за начина на облагане на интернет компаниите догодина. 

"Свършихме много работа на двустранна основа, имаме сделка за преодоляване на трудностите помежду ни", заяви френският президент, цитиран от Ройтерс. 

„Настояваме за международни правила в тази област. Това не е насочено срещу конкретна компания, а е просто опит за разрешаване на проблема“, допълни Макрон.

Тръмп не пестеше положителните си оценки за френския президент по време на тридневната среща на върха на Г-7, която приключва в понеделник, отбелязва Bloomberg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още