IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалната търговия се възстановява до нивата отпреди COVID-19 в края на 2020 г.

Световната търговия е нараснала с 4% през четвъртото тримесечие на миналата година на тримесечна база, посочват от CPB

22:06 | 25.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Международната търговия се възстановява в края миналата година до нивата отпреди пандемията от коронавирус, компенсирайки щетите, нанесени от разпространението на вируса през първата половина на 2020 г., посочва холандската консултантска компания CPB в свой доклад

Световната търговия е нараснала с 4% през четвъртото тримесечие на миналата година на тримесечна база, изтъква CPB, позовавайки се собствен анализ. Според компанията през 2020 г. глобалната търговия се е увеличила с 1,3 на сто.

Нивата на търговия са с 0,6% по-високи през декември спрямо месец по-рано, подкрепени от силния износ от страна на развитите икономики като САЩ, както и от вноса от развиващите се пазари.

На годишна база търговията в еврозоната се свива с 8,2% през 2020 г. спрямо предходната година. На тримесечна база показателят отчита ръст от 3,3% през последното тримесечие на миналата година. На месечна база през декември търговията в еврозоната се понижава с 0,5 на сто.

Глобалният износ се свива през 2020 г. с 5,1%. За цялата 2020 г. САЩ отчитат 10,6-процентен спад в износа спрямо 2019 г. При Япония спадът достига 7,7 на сто, а в еврозоната – 8,7%.

Износът на САЩ нараства през декември с 3,3%, докато вносът в Китай се свива с 2%, а износът – с 2,1 на сто.

В същото време глобалното промишлено производство отчита ръст от 1,3 на сто през последния месец на 2020 г, като показателят се връща до нивата от началото на миналата година, преди коронавирусът да излезе извън пределите на Китай.

световна световна

Мониторинговият доклад за търговията на CPB се публикува ежемесечно от името на Европейската комисия (ЕК) и се използва от Международния валутен фонд (МВФ) за проследяване на потоците на търговия.

Според данни на Световната търговска организация (СТО) ръстът на обема на глобалната търговия със стоки остава силен през четвъртото тримесечие на 2020 г., след като през третото търговията успя да се възстанови от спада, причинен от мерките за борба с коронавируса.

Въпреки това темпът на разширяване през четвъртото тримесечие вероятно няма да се запази през първата половина на 2021 г., тъй като основните водещи индикатори вече са достигнали своя пик, посочват от СТО в своя доклад за търговията със стоки, публикуван на 18 февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още