IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Войните по света през 2022 г.

Три четвърти от американците смятат, че тяхната страна ще бъде въвлечена в международен конфликт през следващите 12 месеца

10:45 | 16.02.22 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/SERGEI DOLZHENKO</em></p>

Снимка: EPA/SERGEI DOLZHENKO

В началото на май 2022 г. се навършват 77 години от края на Втората световна война в Европа. Конфликтът, който отне милиони човешки животи на европейска земя, остава в историята, но не и конфликтът в източната част на континента, който си остава реалност и в наши дни.

Дори преди повишения риск от руска инвазия от последните месеци конфликтът в Донбас отне живота на над 13 хил. души, пише Statista.com.

Според проекта за данни за местоположение и развитие на въоръжени конфликти (ACLED) значителна част от земното кълбо е погълната от някаква форма на конфликт. Инфографиката показва държави, в които има съобщения за въоръжени сблъсъци с участието на държавни сили и/или бунтовнически групи през 2022 г.

За разлика от ситуациите в Донбас и Сирия например не всички конфликти отговарят на картината, която си представяме, когато говорим за война. В Мексико през 2021 г. например ACLED регистрира 6 въоръжени сблъсъка с участието на държавни сили заради продължаващата борба срещу корупцията в полицията и дълбоко вкорененото влияние на организираната престъпност. До момента за 2022 г. в страната не са регистрирани подобни инциденти.

светът светът

Перспективата за въоръжен конфликт с "висока интензивност" с участието на големи военни сили е обект на размисъл и безпокойство в експертните кръгове и медиите от няколко години. Този въпрос стана още по-актуален с нарастването на геополитическото напрежение в Източна Европа.

Според проучване, проведено от Ipsos между септември и октомври 2021 г., тази заплаха е сред темите за загриженост и на обществеността.

В 26-те изследвани държави почти половината (46 процента) от респондентите смятат, че е вероятно тяхната страна да бъде въвлечена във война с друга през следващите 12 месеца.

Американците са сред най-песимистичните (или може би реалистичните) в това отношение: трима от четирима вярват, че международен конфликт с участието на САЩ е неизбежен.

Общо 64% от руснаците очакват страната им да участва в международен конфликт, докато около половината французи и британци смятат, че подобен изход е вероятен през следващите месеци. Обратно, германците, белгийците и шведите са сред най-малко притеснените от военните последици за страната си.

усещане усещане

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
I.T.Moon
преди 2 години
Беше супер да се публикува този график още през януари - ранните записвания приключиха. Нейсе и сега ще е добър ориентир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова предложи днес американските и британските медии да публикуват "график на нахлуванията" на Русия в Украйна, предаде ТАСС.В канала си в "Телеграм" тя отправи иронична молба към "средствата за масова дезинформация" в САЩ и Великобритания, като посочи поименно агенция Блумбърг, в. "Ню Йорк таймс" и "Сън", да огласят графика на руските нахлувания за тази година. Говорителката мотивира молбата с желанието да планира годишния си отпуск. ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още