IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ядрената енергетика е във възход, но опасенията за безопасността остават

Инцидент в една централа е равнозначен на инцидент във всяка централа, смята представителят на ОАЕ в МААЕ Хамад ал Кааби

19:30 | 04.08.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Аварията в АЕЦ &quot;Фукушима&quot; през 2011 година за дълго замрази интереса към ядрената енергия. <em>Снимка:&nbsp;Toru Hanai, Bloomberg</em></p>

Аварията в АЕЦ "Фукушима" през 2011 година за дълго замрази интереса към ядрената енергия. Снимка: Toru Hanai, Bloomberg

През последните месеци ядрената енергетика е във възход, но всичко може да се промени от нов инцидент, пише CNBC. Според министъра на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм новите ядрени технологии са в основата на търсенето.

Изчисленията на Министерството на енергетиката на САЩ показват, че търсенето на новите ядрени технологии ще надхвърли 1 трилион долара. Тук се включват всички разходи - за производството и изграждането, свързването с мрежите и т.н. Но разговорите за всички тези технологии започват и завършват с ядрена безопасност, коментира още Гранхолм по време на дискусия на ООН.

Настроенията към ядрената енергетика се променят много бързо, смята директорът на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Мариано Роси, цитиран от CNBC. Само до преди няколко години темата беше табу по време на конференциите за климатичните промени (COP). Но днес реакторите се разглеждат като нискоемисионен източник на електроенергия. МААЕ планира да участва на следващата COP, която ще се проведе в египетския курорт Шарм ел Шейх през ноември.

За Гроси това участие е показателно какво се случва в сектора през последните години.

Безопасността е в основата на всеки успешен ядрен проект, коментира Хамад ал Кааби, представител на Обединените арабски емирства (ОАЕ) в МААЕ. Той уточни, че в тази индустрия инцидент в една централа е равнозначен на инцидент във всяка ядрена централа.

ОАЕ в момента има три работещи ядрени реактора и е в процес на изграждане на четвърти. Но реализацията на подобни планове отнема време  - страната започна това преди повече от 13 години.

За много държави изграждането на ядрена централа е желано, но скъпо. Виетнам например съобщи още през 2006 година, че иска да изгради реактор, но задържа плановете си години наред, основно защото нямаше пари, за да ги реализира. През пролетта страната публикува актуализация на своите енергийни планове, в който присъстват малки модулни реактори.

Тези реактори са желани и в много държави от Африка, макар че разходите за тях не са никак малки. Ядрената енергия обаче се разглежда като съществен елемент от декарбонизацията на континента. Тя е нужна за балансиране на слънчевата, вятърната и термалната енергия. За да бъдат реализирани подобни планове обаче е нужно да има независими и силни регулаторни органи, които да гарантират безопасността за хората.

Затова и в дискусия на ООН, посветена на ядрената енергетика, лидерите в сектора коментираха и нуждата от изграждане на "златен стандарт" за ядрена безопасност, който да бъде одобрен навсякъде по света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
cyclop
преди 1 година
Що така същия тип зелен хайвер се е оказал доста *** https://***.youtube.com/watch?v=oiPSy2bKZkE&t=658s все така излиза че зеленият хайвер може да съществува само ако здраво го субсидират... Все едно всичко е една голяма измишльотина за усвояване на пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Във възход е да си правят седенки и форуми , във възход е да си пишат меморандуми за намерения ... :))) ... През това време се надига вълна от вятърни паркове и фотоволтаични централи ... !! ... Интересен факт , Hinkley Point C - новострояща се ядрена централа от последно поколение - цена за мегаватчас - $139 ... Мдааа ... Мащабно и по-еффффтино от всяка възможна газова турбина ... Но пък в Чили , Cerro Dominador - централа работеща с концентрирана слънчева светлина и подаваща "слънчев ток" 24/7 , щото така е измислена - $33,9 за мегаватчас ... Още по-интересен факт , няма ядрени отпадъци , няма отработено ядрено гориво ... Мдааа ... Друг интересен факт от Испания , от миналата година , цена на ток от фотоволтаици - $18 за мегаватчас ... Скъп ли ви е зеленият водород , само да "попипам" , тъй за протоколът ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
Ако инцидент в една централа е равнозначен на инцидент във всяка централа, значи инцидент във всяка централа е равнозначен на инцидент в една централа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още