IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Махмуд Абас получи подкрепа от ЕС Източен Йерусалим да е столица на Палестина

Палестинският президент поиска от съюза да признае държавата Палестина, но според съюза този ход трябва да е част от мирно споразумение

18:17 | 22.01.18 г.
<p>
	Президентът на Палестина Махмуд Абас и еврокомисарят по външните въпроси Федерика Могерини. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Палестина Махмуд Абас и еврокомисарят по външните въпроси Федерика Могерини. Снимка: Ройтерс

Европейският съюз увери днес палестинския президент Махмуд Абас, че подкрепя амбицията му Източен Йерусалим да бъде столица на Палестинската държава, отхвърляйки решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел, предава Ройтерс.

На среща с външните министри на ЕС в Брюксел Абас повтори призива си Източен Йерусалим да бъде столица и призова европейските правителства да признаят държавата Палестина незабавно, твърдейки, че това няма да навреди на преговорите с Израел за мирно споразумение в региона.

Макар че Абас не говори пряко за хода на Тръмп по отношение на Йерусалим или за визитата на вицепрезидента Майк Менс в града в понеделник, присъствието му в централата на ЕС в Брюксел бе прието от европейските представители като шанс да потвърдят опозицията си срещу решението на Тръмп за Йерусалим.

Еврокомисарят по външните работи Федерика Могерини призова замесените в процеса да говорят и действат „мъдро“ с усещане за отговорност.

„Искам да уверя президента Абас в твърдия ангажимент на Европейския съюз за решение с две държави, при което Йерусалим е обща столица на двете държави“, каза тя.

Преди пристигането на Абас тя заяви: „Очевидно има проблем с Йерусалим. Това е много дипломатичен евфемизъм“, що се отнася до позицията на Тръмп.

Абас също възприе по-дипломатичен тон в сравнение с последните си публични коментари, включително по-рано този месец, когато заяви, че ще приеме само широк, международно признат панел, който да посредничи в мирните преговори с Израел.

„Стремим се да продължим с преговорите“, каза той. „Решени сме да обединим отново нашия народ и нашата земя“.

Призивът му към ЕС за незабавно и официално признаване на държавата Палестина обаче вероятно ще остане без отговор, коментират двама високопоставени дипломати на ЕС за Ройтерс.

Макар че девет правителства на ЕС, включително България, вече признават Палестинската държава, блокът казва, че подобна стъпка трябва да бъде част от мирно споразумение.

Само Словения наскоро представи възможността да признае държавата Палестина. Парламентарна комисия на страната ще разгледа въпрос на 31 януари, но все още не е ясно кога парламентът ще призна Палестина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още