IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moderna: Сегашните ваксини са може би по-малко ефективни срещу омикрон

Учените са загрижени, защото 32 от 50-те мутации във варианта омикрон засягат шиповия протеин, твърди Стивън Бансел

11:15 | 30.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ваксинационен център в Ел Салвадор. <em>Снимка:&nbsp;Camilo Freedman/Bloomberg</em></p>

Ваксинационен център в Ел Салвадор. Снимка: Camilo Freedman/Bloomberg

Ръководителят на американската фармацевтична компания Moderna Стивън Бансел смята, че е малко вероятно сегашните ваксини срещу коронавируса да бъдат толкова ефективни срещу новия вариант омикрон колкото срещу доминиращия по-рано делта вариант. В момента Бансел не очаква силна ефективност като при делта варианта, пояснява самият той пред Financial Times.

„Мисля, че ще има значителен спад (на ефективността). Само не знам с колко, защото трябва да чакаме данните. Но всички учени, с които говорих, са на мнение: „Това няма да е добре“.

„Учените са загрижени, защото 32 от 50-те мутации в омикрон варианта засягат шиповия протеин. Настоящите ваксини съдържат схемата за шиповия протеин, който „да въоръжи“ имунната система на ваксинираните хора срещу коронавируса. Повечето експерти не очакваха такъв често мутиращ вариант да се появи още след година или две", казва още Бансел пред FT.

Коментарите на главния изпълнителен директор на Moderna се случват в момент, в който експерти по обществено здравеопазване и политици се опитаха да постигнат по-балансиран тон относно способността на съществуващите ваксини да предоставят защита срещу омикрон.

Прогнозите на шефа на Moderna притесниха инвеститорите в Азия във вторник, като акциите и фючърсите върху акциите поевтиняха, а суровият петрол загуби позиции.

Опасенията за варианта накараха търговците да търсят сигурност в облигациите, като натиснаха доходността по 10-годишните облигации на САЩ надолу с 0,05 процентни пункта, докато на стоковите пазари цената на европейския сорт петрол Брент, международен бенчмарк за сектора, обърна курса си и поевтиня с почти 2% до 72,04 долара за барел.

„Тъй като [Бансел] казва, че ваксините може да не са толкова ефективни, това доведе до нова несигурност – следователно и външните пазарни движения, които виждате сега“, каза Мансур Мохи-удин, главен икономист в Bank of Singapore.

Мохи-удин добави, че макар инвеститорите да не определят ценообразуване за по-сериозно свиване на глобалната икономика заради омикрон, може да отнеме седмици, за да имат вложителите по-ясна картина. „Все още мнението е, че това ще бъде временен удар, по-скоро като делта“.

Moderna и Pfizer се превърнаха в предпочитани доставчици на ваксини за по-голямата част от развития свят поради високата ефективност на техните препарати, които се основават на технологията за информационна РНК (mRNA).

През август Moderna обяви, че хората, ваксинирани с две дози от нейната ваксина, „задържат антитела в продължение на шест месеца, включително срещу опасния делта вариант“.

Но проучванията показват, че ваксината на компанията е по-малко ефективна за предотвратяване на огнища на делта, отколкото по-ранните щамове на вируса.

Moderna очевидно е по-песимистична от Pfizer, чийто главен изпълнителен директор Алберт Бурла каза по-рано в интервю за Bloomberg Television, че ще разбере след две до три седмици колко добре сегашната ваксина се държи срещу омикрон и дори в най-лошия сценарий той очаква, че съществуващата формула ще запази известна ефективност срещу силно мутиралия щам.

Бурла каза, че Pfizer ще бъде готов с ваксина, насочена към омикрон, след 100 дни, ако е необходимо.

Китайският производител на ваксини Sinovac Biotech Ltd, чиято инактивирана ваксина срещу Covid бе широко използвана в Китай и голяма част от развиващия се свят, заяви, че също оценява ефективността на ваксината си спрямо омикрон и необходимостта от нов препарат. Компанията заяви, че може бързо да създаде нова ваксина и бързо да я произведе в голям обем. Междувременно китайската компания CanSino Biologics Inc и японският производител на лекарства Shionogi & Co заявиха, че работят върху нови ваксини за варианта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още