Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Поколението Y изостава по доходи от родителите си

Според данните родените между началото на 80-те и средата на 90-те взимат с 4% по-малко от тези между 1966 г. и 1980 г. на същата възраст

Поколението Y изостава по доходи от родителите си

Снимка: Ройтерс

Ръстът на приходите, на който се радваха хората, родени между 1966 г. и 1980 г., се оказва спад при следващото поколение, показва проучване, цитирано от Bloombеrg.

Според данни на аналитичния център Resolution Foundation за осем държави хората от т. нар. поколение Y (родените между началото на 80-те и средата на 90-те) в началото на 30-те си години имат доход на домакинство с 4% по-нисък от средния за представителите на предходното поколение Х на същата възраст.

Разликата е по-значителна спрямо по-старите поколения. Според данните във Великобритания поколението Х е имало 54% по-високи доходи от поколението „бейби бум“ на родените между 1946 г. и 1965 г. За разлика от това обаче поколението Y има доходи от едва 6% над тези на своите родители на същата възраст. 

Още по темата

Страната прави впечатление и по отношение на значителния спад в собствеността на жилища. Разликата между хората от поколението Y в края на 20-те си години и т. нар. „бейби бумъри“ е почти 50% (33% срещу 60%). Великобритания се нарежда на трето място по високи цени на имоти спрямо приходите, изпреварена единствено от Дания и Гърция.

„Не е тайна, че финансовата криза удари силно голяма част от развитите икономики, ограничавайки прогреса в приходите на хората от поколението Y”, посочва Даниел Томлинсън, анализатор към Resolution Foundation.

Съпоставено спрямо инфлацията, възнаграждението за британците, родени началото на 80-те и средата на 90-те, е намаляло с 13% в сравнение с родените по-рано - спад, изпреварен само от Гърция, посочват още от аналитичния център. Там разликата е в размер на 25%.

Въпреки лошото представяне на Великобритания, страната се представя по-добре от Южна Европа в графата за заетостта. Според данните младежката безработица е нараснала повече от два пъти в Италия, Испания и Гърция в периода между началото на новото хилядолетие и годините след финансовата криза от 2008 г., оставайки над 25%.

Що се отнася до други страни авторите на проучването са установили, че в САЩ доходът на американците, приближаващи 50-те години, е не много по-голям при тези, родени през 60-те, отколкото при родените през 20-те.


 

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Австралийският банков надзор търси още средства, за да бъде по-строг