IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Помпейо: Данните на Израел за иранска тайна ядрена програма са автентични

Според Федерика Могерини обаче документите не показват, че Иран понастоящем нарушава споразумението от 2015 г.

09:30 | 01.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Данните, разкрити вчера от Израел за тайна иранска програма за ядрено оръжие, са "автентични", заяви американският държавен секретар Майк Помпейо, ръководил допреди седмица ЦРУ, предаде Франс прес.

Помпейо се срещна в неделя в Израел с Нетаняху и е бил информиран за новите елементи, които бяха направени обществено достояние вчера, предава БТА.

"Зная, че има хора, които казват, че тези документи не са автентични. Мога да ви потвърдя, че тези документи са истински, че са автентични", заяви Помпейо пред журналисти, придружаващи го на връщане от обиколката му из Близкия изток.

"Знаехме за този материал от известно време и, разбира се, го обсъдихме в неделя, когато бяхме заедно", обясни държавният секретар.

Вчера Бенямин Нетаняху каза, че Израел разполага с нови убедителни доказателства за таен план, който Иран може да задейства всеки момент, за да се сдобие с атомна бомба, припомня Франс прес.

Помолен да отговори дали е бил в течение от години за съществуването на тази тайна програма, наречена "Проект Амад", Помпейо отвърна: "Това е отчасти вярно. Съществуването на програмата "Амад" приключи в края на декември 2003 г.- януари 2004 г. и е вярно да се твърди, че ние знаехме за нея от известно време".

"Но има хиляди нови документи и нови информации. Ние сме в процес на тяхното анализиране и има много работа за вършене, за да оценим мащабите и обхвата на това", каза той.

По-рано днес Белият дом каза, че представените факти от Израел са в съответствие с онова, което САЩ са знаели от дълго време.

"Иран има солидна тайна програма за ядрени оръжия, която опита напразно да скрие от света и от собствения си народ", се казваше в изявление на Белия дом, в което за програмата се говореше в сегашно време, отбелязва Франс прес.

Помпейо заяви, че ще остави на юристите да преценят дали Иран е нарушил споразумението по ядрената си програма, сключено през 2015 г.

Той заяви, че иранските документи, с които се е сдобил Израел, показват, че Иран е лъгал за целите, които е преследвал с ядрената си програма и това подкопава ядрената сделка от 2015 г., предаде Асошиейтед прес.

Помпейо заяви, че документите показват, че Иран е имал тайна ядрена оръжейна програма от години, докато е отричал да е разработвал ядрени оръжия. Държавният секретар заяви, че иранците са излъгали шестте страни, преговаряли по иранската ядрена сделка. По думите му това означава, че "сделката не е била изградена на основите на честността или прозрачност. Тя е била изградена на основата на иранските лъжи".

Според експерти по разузнаването и дипломати обаче както изглежда Нетаняху не е представил убедителни доказателства, показващи, че Иран нарушава ядрената сделка, въпреки че той може да е подпомогнал каузата на твърдолинейните представители на администрацията на Тръмп, които искат ядрената сделка да бъде отменена, отбелязва Ройтерс.

Повечето от предполагаемите доказателства, представени вчера от Нетаняху, датираха от периода преди 2015 г., когато бе подписано споразумението, въпреки че Нетаняху каза, че Иран е съхранил важни файлове за ядрената технология оттогава и че продължава да добавя познания в областта на ядрените оръжия, отбелязва Ройтерс.

Дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини заяви, че последните твърдения на израелския премиер за Техеран не показват, че Иран понастоящем нарушава споразумението от 2015 г., предаде Асошиейтед прес.

"Онова, което видях от първите съобщения, е, че премиерът Нетаняху не поставя под въпрос иранското спазване" на сделката, каза Могерини.

Тя настоя, че преди всичко Международната агенция за атомна енергия трябва да направи оценка дали Иран се придържа към споразумението, защото МААЕ е единствената безпристрастна международна организация, която е натоварена със задачата да наблюдава спазването на иранските ядрени ангажименти.

Говорител на британското правителство пък заяви, че Великобритания никога не е била наивна относно иранската ядрена програма, предаде Ройтерс.

"Никога не сме били наивни относно Иран и ядрените му намерения. Ето защо инспекционният режим на МААЕ, договорен като част от иранската ядрена сделка, е един от най-пространните и силни в историята на международните договори", каза говорителят.

"Той си остава начин от първостепенно значение за независима проверка, че Иран се придържа към сделката и че иранската ядрена програма е изцяло за мирни цели", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още