IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ разрешиха използването на "Ремдесивир" при тежки случаи на коронавирус

Япония започна процес на одобрение на медикамента

15:35 | 02.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Антивирусното лекарство „Ремдесивир“ на компанията Gilead Science получи извънредно разрешение за използването за лечение на COVID-19 от Агенцията за храните и лекарствата в САЩ (FDA), откривайки пътя за по-широката употреба на лекарството в повече болници в страната, предава Ройтерс.

По време на заседание в Овалния кабинет на Белия дом с президента Доналд Тръмп главният изпълнителен директор на Gilead Даниъл О’Дей нарече хода важна първа стъпка и допълни, че компанията дарява 1,5 млн. шишенца с лекарството в помощ на пациенти.

Очаква се дарението да е достатъчно за най-малко 140 хил. пациенти в зависимост от броя на дните на необходимото им лечение.

Gilead съобщи в сряда, че лекарството, което се влива интравенозно, е помогнало за подобряване на резултатите на пациенти с COVID-19 и има данни, че работи по-добре, когато се дава по-рано в хода на заразата.

Много страни са обхванати от коронавирусната пандемия и интересът към лекарството на Gilead е голям, тъй като в момента няма одобрени лекарства или превантивни ваксини за COVID-19. Лекарите имат отчаяна нужда от медикамент, който може да промени хода на заболяването, атакуващо белите дробове и заплашващо да спре функционирането на други органи в крайно тежки случаи.

„Това е първата разрешена терапия за COVID-19, така че сме много горди да сме част от нея“, заяви ръководителят на FDA Стивън Хан по време на срещата.

Публикувани тази седмица данни от клинично изследване на Националните здравни институти в САЩ показаха, че „Ремдесивир“ е намалил болничните престои с 31% в сравнение с лечение с плацебо, но не е подобрил значително степента на оцеляващи пациенти.

Gilead засега не уточнява колко ще струва лекарството, след като обещаните дарения бъдат изчерпани. Институтът за клиничен и икономически преглед, който оценява ефективността на лекарствата, за да определи подходящата цена, смята, че производствените разходи за десетдневно лечение с „Ремдесивир“ са 10 долара, но смята, че цената може да нарасне до 4500 долара в зависимост от ползите за здравето на пациентите при клиничните изпитания.

Разрешението на FDA се отнася само за пациенти, приети в болница с COVID-19, които имат нужда от кислород. Вицепрезидентът Майк Пенс заяви, че 1,5-те милиона шишенца ще започнат да се разпределят към болниците от понеделник.

Gilead съобщи, че федералните власти ще координират дарението и разпределението на „Ремдесивир“ към болници в най-тежко засегнатите от COVID-19 градове. Компанията посочи, като се позова на ограниченото предлагане на лекарството, че болниците с интензивни отделения и други болници, които според властите имат най-голяма необходимост, ще получат приоритет.

САЩ имат най-много случаи и починали от заболяването с над 1 млн. заболели и 63 200 починали, като по-голямата част от страната е под блокада за овладяване разпространението на вируса.

Клинични данни през последните дни засилиха надеждите, че „Ремдесивир“ може да бъде ефективно лекарство. Но откъс от проучване на Световната здравна организация, публикуван миналата седмица, показва, че лекарството не е подобрило състоянието на пациентите и не е намалило присъствието на патогена в кръвта. Производителят на медикамента заяви, че заключенията не са категорични, тъй като изследването било прекратено рано.

„Ремдесивир“, който преди се провали като лечение за Ебола, е изпробван срещу COVID-19, защото цели да обезсили механизма, по който някои вируси, включително новият коронавирус, се копират и потенциално увреждат имунната система на носителя си.

Междувременно японското здравно министерство съобщи, че е започнало специален процес на одобрение на „Ремдесивир“ като потенциално лекарство за COVID-19, информират телевизия NHK и Bloomberg.

Процесът на одобрение може да завърши за около седмица допълни държавната телевизия.

„Ремдесивир“ ще бъде първото лекарство срещу коронавируса в Япония, ако бъде одобрен за използване. Заради ограничените наличности е вероятно да го има в конкретни болници под юридсикцията на министерството в началните етапи, съобщи NHK.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още