IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ се отказват от ядреното споразумение с Русия

Решението за напускане на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег е деструктивно, заяви американски сенатор

11:30 | 21.10.18 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ ще се изтеглят от сключения с Русия Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие. Информацията беше потвърдена от президента Доналд Тръмп. Според него Москва е нарушила знаковото споразумение, предава БНТ.

От своя страна външното министерство на Русия заяви, че страната винаги строго е спазвала клаузите по договора. По думите на дипломат номер едно на Русия - Сергей Лавров, Москва има редица въпроси към американските си колеги по изпълнението на заложеното в документа.

Договорът е подписан през 1987 година от Михаил Горбачов и Роналд Рейгън и забранява наземните ракети с обсег между 500 и 5 500 км. Днес в Русия пристига американският съветник по национална сигурност Джон Болтън. Очаква се договорът да бъде една от темите, които той ще обсъди с колегата си Николай Патрушев и външния министър Сергей Лавров.

Решението на президента на САЩ Доналд Тръмп за напускане на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег е деструктивно, заяви сенаторът републиканец Ранд Пол, цитиран от ТАСС и БТА.

"Ето защо Джон Болтън (президентският помощник по въпросите на националната сигурност )не трябва да се допуска в сфери, свързани с външната политика на САЩ. Това ще унищожи десетилетия на работа по двустранния контрол над въоръженията, започната от (бившия президент Роналд) Рейгън", заяви Ранд Пол в Twitter, коментирайки решението на президента.

"Не трябва да правим това, а да се стремим да решим свързаните с този договор проблеми и да се движим напред", добави той.

Пол е известен с това, че не одобрява политиката на натиск, провеждана от администрацията на президента и е заявявал, че е привърженик на дипломацията.

“Русия и САЩ не са изчерпали дипломатическите възможности за спасяване на договора, заяви изпълнителният директор на американската Асоциация за контрол на оръжията Дарил Кимбал”, цитиран от ТАСС.

Той напомни, че от началото на мандата на Тръмп официални представители на двете страни са се срещнали само веднъж, за да обсъдят предполагаемото нарушаване на договора от страна на Русия. Тогава Москва обхвърли обвиненията, поиска технически детайли и подчерта, че също има въпроси, свързани с използването на ракетните системи от американската система за противоракетна отбрана за настъпателни цели.

Договорът забранява на САЩ и Русия да притежават, произвеждат или изпробват базирани на суша балистични и крилати ракети с обхват от 500 до 5500 километра.

„Русия наруши споразумението. Те го нарушаваха от много години и не знам защо президентът Обама не е излязъл от него или не е преговарял. Няма да ги оставим да нарушават ядрено споразумение, да разработват оръжия, докато на нас не е позволено. Затова прекратяваме споразумението. Ще трябва да разработваме оръжия, освен ако Русия и Китай не дойдат при нас и не кажат „Хайде да сме наистина умни и никой от нас да не разработва такива оръжия“, заяви Тръмп. 

Оттеглянето най-вероятно е свързано с разработването на руската ракета „Новатор 9М729“, която според НАТО ще даде на Русия възможността за скоростен ядрен удар срещу страна от военния пакт, допълва БНР.

Според „Ню Йорк таймс“ изтеглянето на САЩ от спогодбата е свързано и с желанието на изпълнителната власт да противодейства на китайското военно присъствие в западната част на Тихия океан.

Източник от руското министерство на външните работи, цитиран от ТАСС и Франс прес, е заявил, че „подобно решение се вписва в курса на САЩ да напускат международно-правните споразумения, които им налагат същите задължения, като на техните партньори“.

Русия осъжда новите действия на САЩ, които чрез “шантаж се опитват да изтръгнат от Москва отстъпки в областта на стратегическата стабилност”, заяви пред РИА Новости заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков по повод решението на Вашингтон да се оттегли от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis12
преди 5 години
еми добре хубаво, нова Студена Война 2 и нова Ялта 2 оттам приключваме с Евроггеисйкото царство и LGBT рептилите ЕСто става на части кат оня журналиста Кашугата за 0 време и се връщаме как си бехме .... само дали договора ше е Вършавски малко ме съмнява но нещо подобно ше имеме може би Истамбулски договор щот тия приключиха със Запада и с НАТОто май .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 9
redcretin
преди 5 години
Именно де, *** наложиха гнусния си език на местните чрез окупация, сега след разпада на СССР леко полеко оттичат в канала. Откъде накъде ще им се дава гражданство, че и в страни-членки на ЕС? Само щото някой там говорел рашки чат-пат? Хайде не, че ме досмеша :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
Аналогов нет и не предвидится. Российские военные показали новейшее оружие - Россия 24https://***.youtube.com/watch?v=whFCg1qA_sQ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 14
Sakamano
преди 5 години
Спокойно, Америка все още е No1, но виж тенденцията. От момента на разпадането на СССР до днес международното влияние на САЩ спада. Китайците ги догонват икономически, Европа се обедини в мощен съюз, който скоро може да стане федерация и от съюзник да се превърне в съперник. Колкото до Русия, тя винаги е разчитала само на груба сила. В един свят без конфликти тя ще е кръгла нула.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
Тук:https://***.youtube.com/watch?v=5QjmsdmorEQамериканец с лекота събира подписи за превантивен ЯДРЕН удар срещу Русия.....Без коментар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 5 години
Не искам да те поучавам, но Китай е задния двор на САЩ. Иска да стане първи, но ако това е писано му е много рано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 5
Sinuhe from Egypt
преди 5 години
Напоследък от "супер силата " се оттеглят доста "мозъци" заедно с технологиите на към Китай. Затова е това роптаене от към Доналд към Поднебесната.Докато в Русия всичко в тази сфера си е по старому още от соца.Изобщо,и в Русия капитала си казва думата.А оръжия все така ще се " коват".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 17 rate down comment 2
Sinuhe from Egypt
преди 5 години
И аз си мисля, че не само Русия ще атакува САЩ през океана , ако се стигне до "патаклама". И други ще го направят ,ей така за профилактика на системите, а други пък от страх да не би евентуално някоя заблудена американска ракета да падне и в техния двор.Изобщо започнат ли "фоерверките" спиране няма да има до последно. И този,последния удар ще е най-страшен, защото след него ще е само мрак и пепел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 10
bgMan
преди 5 години
Изгряващите суперсили са армиите от *** като вас.Но това е само временно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
majnata
преди 5 години
и кои са изгряващите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още