IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея: Политиката на Байдън показва враждебни намерения

Пхенян заплаши с ответни действия и Южна Корея заради разпространение на брошури против режима на Ким

12:11 | 02.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Samsul Said/Bloomberg</em></p>

Снимка: Samsul Said/Bloomberg

Северна Корея реагира остро на изявлението на американския президент Джо Байдън, който определи страната като сериозна заплаха, и отправи нови предупреждения към Южна Корея, защото не спира активисти да изпращат листовки срещу Пхенян отвъд границата, предава Bloomberg.

Изявлението на Байдън за Северна Корея беше „нетърпимо“, заяви генералният директор на отдела за отношения със САЩ към външното министерство на азиатската страна Квон Йон Гун.

„Неговото изявление ясно отразява намерението му да продължава да прилага враждебна политика към КНДР, както правеха САЩ повече от половин век“, каза Квон, имайки предвид официалното име на Северна Корея, Корейска народно-демократична република.

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки заяви в петък, че САЩ са завършили преглед на политиката си към Северна Корея.

Washington Post съобщи, позовавайки се на запознати американски официални представители, че администрацията на Байдън е решила да продължи фазовото споразумение, което води до пълно освобождаване на Северна Корея от ядрено оръжие.

„Става явно, че те се насочват към открита конфронтация. Предупредихме САЩ достатъчно пъти, че трябва да разберат, че ще пострадат, ако ни провокират“, съобщи севернокорейското външно министерство в комюнике.

Изявлението беше направено преди планираната среща на Байдън с южнокорейския президент Мун Дже-ин на 21 май, като Сеул съобщи, че Северна Корея ще бъде на предно място в дневния ред.

Мун ще стане вторият чуждестранен лидер на посещение в Белия дом след встъпването в длъжност на Байдън след японския премиер и съобщението беше направено в момент, когато администрацията на американския президент прави преглед на политиката си в опит да сложи край на ядрените амбиции на Северна Корея.

В отделно комюнике КНДР предупреди, че Сеул ще си плати за това, че позволява на група изменници в Южна Корея да изпращат 500 хил. листовки за жестокостта на режима на Ким Чен-ун.

„Гледаме на маневрите в Южна Корея като на сериозна провокация срещу нашата страна“, заяви в комюнике сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, Ким Йо-чонг, цитирана от севернокорейската държавна осведомителна агенция КЦТА. Тя допълни, че Пхенян ще „обмисли съответни действия“.

Така Ким Йо-чонг повтори предупреждението си от юни м. г., че Южна Корея ще си „плати скъпо“, ако продължава да позволява на „улични кучета“ да изпращат брошури. Малко след това Северна Корея взриви съвместен офис за свръзка на стойност 15 млн. долара, построен от Южна Корея на границата, който служеше като фактическо посолство, унищожавайки един от символите на усилията на Мун за сближаване-

Сеул се противопоставя на всякакви действия, които „създават напрежение“ на Корейския полуостров и ще „продължи да работи за установяването на мир“, съобщи южнокорейското министерство на обединението в комюнике в неделя.

Прогресивният лагер на Мун прие закон през декември, който криминализира изпращането на брошури в Северна Корея. Това се случи няколко месеца след като режимът на Ким поиска действия за спиране на по думите му „човешката измет“, която стои зад посланията.

Южнокорейското министерство на обединението заяви в петък, че ще сътрудничи със съответните власти за разследване на последния инцидент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още