IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните цени на храните бележат най-големия си спад от 2008 г. през юли

Индексът на ООН обаче следи цените на износа и не включва надценките на търговците на дребно

18:15 | 05.08.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Световните цени на храните бележат най-голям спад от 2008 г. насам, след като опасенията за доставките на зърно и растителните олиа се успокоиха с подновяването на износа от Украйна, съобщава Bloomberg.

Индексът на ООН за световните разходи на храни са спаднали с почти 9% през юли. Индексът е стигнал до най-ниското си ниво от януари насам преди блокадата на Русия върху пристанищата на Украйна – основен износител на храни – повишиха разходите за храни до рекорд.

Индексът на ООН се понижава за четвърти пореден месец, предлагайки известно облекчение на потребителите, изправени пред задълбочаваща се криза с разходите за живот, която покрива всичко от енергетика до транспорт. Въпреки това цените остават високи, налагайки натиск върху домакинствата с ниски доходи и влошаващ се световен глад.

Цените на пшеницата и царевицата са намалели миналия месец, след като Москва и Киев постигнаха сделка за отваряне на пристанищата на Украйна и първият кораб напусна Одеса. Две седмици след сделката редица предизвикателства остават да бъдат решени, преди износът да може да бъде увеличен. Още три кораба със зърно напуснаха пристанищата на страната в петък.

„Увеличените сезонни наличности в Аржентина и Бразилия, където реколтата от царевица изпреварва нивото от миналата година, също помагат да се облекчи натиска върху цените“, каза ФАО в изявление.

Индексът на ООН следи цените на износа на суровини и изключва надценките от търговците на дребно, затова макар да е окуражителен сигнал за потребителите те все още са изправени пред високи цени. Африканският регион Сахел изживява най-лошата криза на продоволствена сигурност от десетилетие, а десетки милиони хора на континент са изправени пред глад.

Хранителният гигант Nestle премина през нов кръг от увеличение на цените за потребителите през второто тримесечие заради ръста на собствените си разходи. Групата супермаркети Ocado заяви, че потребителите се насочват към по-евтини продукти, за да пестят пари.

Цените на храните вече се покачиха през пандемията, след като логистичните трудности предизвикаха проблеми, а търсенето надвиши предлагането с възстановяването на икономиката. Сега обаче началото на обирането на реколтата в северното полукълбо и опасенията за приближаващата рецесия натежават на суровините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още