IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корабът "Рожен" отплава от украинското пристанище Черноморск

По данни на Marine Traffic крайната му дестинация е във Великобритания

12:33 | 05.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Facebook.com/oleksandr.kubrakov</em></p>

Снимка: Facebook.com/oleksandr.kubrakov

Корабът "Рожен", собственост на Българския морски фолт (БМФ), е един от трите кораба, натоварени с царевица, които отлаваха от украински пристанища тази сутрин (5 август). Това съобщи украинският министър на инфраструктурата Александър Кубраков във Facebook.

С излизането на "Рожен" и Polarnet 57 се възстановява работата на пристанището в Черноморск, става ясно от публикацията. Корабът Navistar пък отплува от пристанището в Одеса.

Украйна възобнови износа на зърнени храни в началото на месеца. Първите кораби, които напускат пристанищата, са натоварени още преди началото на войната.

"Рожен" беше блокиран в Украйна от началото на военните действия през февруари. Неговата съдба беше обсъдена от българския премиер Кирил Петков и украинския държавен глава Володимир Зеленски по време на среща в Киев през май. Тогава стана ясно, че част от екипажа на кораба, сред които и капитана, се връща в България и ще бъде заместен от украински моряци.

Коръбът плава под малтийски флаг. Той е с водоизместимост 42,3 хил. тона и е предназначен за насипни товари. В момента е натоварен с украинска царевица, а според данните в Marine Traffic крайната му дестинация е пристанище Тийс във Великобритания.

В своето изявление Кубраков коментира още, че се надява износът от черноморските пристанища на Украйна да се стабилизира в следващите дни. Той отбелязва, че досега коридорите работят "еднопосочно", но може да се очаква скоро и пълноценен трафик и по отношение на пристигащите в Украйна кораби. Според него вече има съобщения на корабособственици, които заявяват, че са готови да превозват украинските стоки.

"Целта ни е повече от 3 млн. тона износ на селскостопанска продукция всеки месец от пристанищата Южни, Одеса и Черноморск", пише още украинският министър. Според него за целта са нужни повече от 100 кораба на месец.

Украйна има 20 млн. тона зърнена продукция от миналата реколта, блокирана заради военните действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още