IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СЗО призова по-богатите държави да дарят 16 млрд. долара за борба с пандемията

Планът предвижда страните с по-високи доходи да дарят пропорционално на приноса си към световната търговия

10:13 | 09.02.22 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Световната здравна организация (СЗО) призова по-богатите държави да дарят 16 млрд. долара за програма, насочена към осигуряване на достъп до ваксини, лечение и тестове срещу Covid-19 в страните с ниски и средни доходи, предава Bloomberg.

Според предложението на СЗО страните с по-високи доходи следва да дарят средства пропорционално на приноса си към световната търговия, докато страните със средни доходи ще трябва да самофинансират допълнителни разходи в размер на 6,5 млрд. долара.

По оценки на агенцията към ООН 92% от средствата трябва да дойдат от Европейския съюз и от групата на най-индустриализираните държави Г-20.

Средствата могат да бъде използвани за създаването на запас от 600 млн. дози ваксини, 700 млн. теста и лечение на 120 млн. пациенти, изчисляват от СЗО.

Организацията е разработила финансовия план след слабата реакция на призива й през октомври да събере 23,4 млрд. долара за програмата ACT-Accelerator, която има за цел да разпространява тестове, лекарства, ваксини и лични предпазни средства в страни с ниски и средни доходи. От 16 млрд. долара, поискани за финансиране на основната програма, СЗО събра само 800 млн. долара.

Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус призова богатите страни да засилят подкрепата си за по-бедните, за да ускорят края на пандемията.

Около половината страни в света не успяха да постигнат целта на СЗО да ваксинират поне 40% от населението си до края на 2021 г.(включително и България, б.ред.). Организацията си е поставила за задача до средата на годината да бъде ваксинирана половината от световното население.

Едва 0,4% от общо 4,7 млрд. теста за Covid, извършени по целия свят, са били направени в страни с ниски доходи, сочат данни на СЗО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 години
и кво знаеш за нея ? ... после кво става
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 години
ама да ги дадът на вас, а вие да ги преразпределите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
те и без друго и сега са на ръба :))всичкото им отива по разходи..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
cyclop
преди 2 години
Имам една гениална идея, дано ми дадат Нобелова награда за нея. Може производителите на експериментални терапии да дарят продукти на бедните. Печалбата им така или иначе е космическа. Стойността за тях е много по-малка, отколкото пазарната. Щом е толкова важно за цялата планета и за бъдещето на цивилизацията, да дарят на мигърите ваксини?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Petar2015
преди 2 години
Богатите да дадат средства на бедните... Знаем я тази теория.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още