IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учен: Епидемията от Covid в Бразилия е глобална заплаха

Неконтролируемото разпространение на вируса в страната рискува пораждането на още по-смъртоносни варианти, според Мигел Николелис

22:09 | 05.03.21 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Jonne Roriz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jonne Roriz/Bloomberg

Разрастващата се епидемия от коронавируса в Бразилия се превръща в глобална заплаха, която рискува да породи нови и още по-смъртоносни варианти, предупреждава предупреди един от най-добрите учени в южноамериканската държава, която регистрира най-смъртоносния си ден от пандемията, пише британският в. Guardian.

Мигел Николелис, невролог от университета „Дюк“, който проследява кризата, коментира пред изданието, че призовава международната общност да оспори бразилското правителство поради неспособността му да овладее разпространението на вируса, убил повече от четвърт милион бразилци (окол 10% от смъртните случаи в световен план).

„Светът трябва да говори за рисковете, които Бразилия представлява за борбата срещу пандемията“, коментира Николелис, който прекарва по-голямата част от последната година в апартамента си в западната част на Сао Пауло.

„Какъв е смисълът да се преодолява пандемията в Европа или САЩ, ако Бразилия продължава да бъде място за размножаване на този вирус“, посочва той.

По думите му проблемът не е само в Бразилия - „най-лошата държава в света при справянето с пандемията“, чийто крайнодесен президент Жаир Болсонаро многократно омаловажава усилията за борба с болестта, като я определя като „лек грип“.

„Ако продължим да позволяваме на вируса да се разпространява толкова бързо, колкото в момента той се разпространява тук, това отваря вратата за поява на нови мутации и още по-смъртоносни варианти“, смята той.

Бразилският вариант успява да избяга на до 61% от имунитета в предишни случаи на Covid, установява проучване. Една особено тревожна мутация – Р1, е проследена до Манауш, най-големият град в бразилската част на Амазония. До момента във Великобритания са открити шест случая на този вариант.

„Бразилия е лаборатория на открито, за да може вирусът да се размножава и в крайна сметка да създаде още смъртоносни мутации“, предупреждава Николелис, като допълва, че рискът те да се разпространят глобално е голям.

Бразилия влезе в най-смъртоносната глава на своята Covid криза. Болниците в страната са на ръба на колапса, а средният седмичен брой на жертвите достигна нови висоти. Рекордните 1 726 смъртни случая са съобщени във вторник, най-големият брой от началото на пандемията.

"Това е бойно поле", казва лекар в южния град Порто Алегре пред местната телевизия, след като интензивното отделение и моргата на болницата му са били запълнени.

Николелис казва, че неуспехът на Болсонаро да спре огнището и да започне адекватна кампания за ваксинация създава битова трагедия, от която най-многолюдната държава в Латинска Америка е малко вероятно да излезе до края на 2022 г. „Вече сме преминали 250 хил. смъртни случая и очаквам, ако не се направи нищо, до следващия март да загубим 500 хил. души тук, в Бразилия. Това е ужасяваща и трагична перспектива, но в този момент е напълно възможна“, посочва той.

„Ако светът не беше достатъчно ужасен от това, което се случи в Бергамо в Италия и Манауш преди няколко седмици, ще бъде още по-шокиран от развитието на епидемията в останалата част на Бразилия, ако нищо не бъде направено“, допълва ученият.

Николелис, който съветва държавните правителства по отношение на отговора на Covid, призовава за създаването на специална комисия, която да запълни лидерския вакуум, оставен от Болсонаро, и да въведе незабавно 21-дневно блокиране в страната. Това обаче изглежда практически немислимо предвид позицията на президента. В сряда той ще има ново обръщение към нацията, в което се очаква пак да денонсира мерките за блокиране.

Болсонаро, бивш капитан от армията, който дойде на власт през 2018 г., твърди, че противопоставянето на мерките срещу разпространението на коронавируса е с цел защита на икономиката. „Не съм сгрешил и в едно нещо от март миналата година“, коментира той пред привържениците си тази седмица.

Хосе Гомеш Темпорао, министър на здравеопазването в Бразилия по време на пандемията от свински грип през 2009 г., казва, че заради липсата на реакция на Болсонаро в крайна сметка той и други висши административни служители в крайна сметка ще "трябва да бъдат държани отговорни".

„Към днешна дата Бразилия няма национален план за борба с Covid-19“, посочва Темпорао. Ваксинирани са и само 3,3% от населението в сравнение с 15,2% в САЩ, 18% в Чили и 29,9% във Великобритания. Президентът не успя да договори  и достатъчни доставки на ваксини.

„Не мисля, че има друг лидер, който да е толкова тъп, толкова изостанал, който да има толкова погрешна и изкривена визия за реалността като президента на Бразилия“, казва още здравният министър, като допълва, че историята ще го съди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 3 години
Според данните на НСИ в България през 2020 са починали 126070 българи в сравнение стс 108083 през 2019 година.Това са 17987 починали в повече. https://***.mediapool.bg/pandemiyata-v-bulgaria-e-zalichila-grad-s-razmera-na-gotse-delchev-news317676.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
evlogi
преди 3 години
А миналата година 125 хиляди починали в България, при средна стойност от предходните години от 108 хиляди какви са?Тези 17000 отгоре познаваш ли ги?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
Починали казваш. Имаш ли идея как точно пишат починал от ковид? Защото имам 3 примера от мои близки познати, "починали от ковид"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
evlogi
преди 3 години
Опитни мишки викаш.Вчера в Израел са отчели 12 починали от ковид, а ние тука в Бг имаме 65.Не съм сигурен кои точно са опитните мишки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
Да бе.!726 починали имали във вторник.Ние имаме 65.Те са 210 млн, ние нямаме и 7 млн. , т.е те са 30 пъти повече.Ако го сметнем при нас починалите са повече на 1 млн жители.Не ми изглежда да са по зле от нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 5
petrg5s
преди 3 години
При калпавия матрял ,това са резултатите.Е, аз мислях че сме зле,ама имало и по-зле
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 7
julian12
преди 3 години
Хората да не са луди да стават опитни мишки. Ва всички с малко акъл им е ясно, че това е политически игра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
kane
преди 3 години
:Не мисля, че има друг лидер, който да е толкова ***, толкова изостанал, който да има толкова погрешна и изкривена визия за реалността като президента на Бразилия, казва още здравният министър, като допълва, че историята ще го съди."Болсанеро = БорисовБразилия = БългарияИ в двете страни ваксинираните са около 3% - "Щита на Борисов" с/у КовидАмериканците уж са ***, но успяха да разкарат американоубиеца си. Сега обаче социолозите показват, че българите са влюбени до уши в българоууицаа Борисоф и искат да продължи да ги изтребва, те. води...към гибелтта им. Честито.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 7
julian12
преди 3 години
Защото Болсонаро не го интересува някакво си измислено грипче. Хората са наясно с пЛандемията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
Solar Power
преди 3 години
Даже процента ваксинирани в БГ е по нисък. При нас грешката. Е още по голяма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още