Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

До края на годината София ще има собствена зарядна станция на водород

От десет години в АЕЦ „Козлодуй“ се внедряват технологии за производството на водород, посочи проф. Цвети Цветков, директор на Института по водородни технологии

До края на годината София ще има собствена зарядна станция на водород

Снимка: Ройтерс

В София вече има проектирана водородна станция, която ще произвежда на място този вид гориво (от ВЕИ) и ще позволи зареждането на водородни автомобили. Това обяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria проф. дтн Цвети Цветков, главен изпълнителен директор на Българско водородно общество и директор на Института по водородни технологии.

Той уточни, че станцията е производство на канадската компания Hydrogenics, а вицепрезидентът й вече е бил в България, за да уговори бъдещото партньорство.

Разговаряхме с ръководството на Столична община, предстои мястото на станцията бъде определено и до края на годината да бъде монтирана, посочи той.

Експертът коментира темата броени дни, след като Европейската комисия прие Стратегия на ЕС за използване на водорода, чиято цел е да смени енергетиката от въглеводородна във водородна, за да спре затоплянето на климата. Той уточни, че всяка страна трябва да изпълни своите проекти в икономиката по специално зададени параметри.

Още по темата

Цветков отбеляза, че след София водородна станция ще има и в град Мизия. Тя ще се зарежда с гориво, произведено от АЕЦ „Козлодуй“.

„От десет години в ядрената централа се внедряват нови технологии, позволяващи производството на водород. По последния рамков договор (2016-2021 г.) сменихме цялата система за генериране на водород, който се използва за захранване на охлаждащите системи на централата. АЕЦ „Козлодуй“ е най-големият производител на чист водород в страната и се очаква след време да бъде сред големите износители“, посочи директорът на Института по водородни технологии.

Той съобщи, че на 1 юли експертният съвет на АЕЦ „Козлодуй“ е приел и разработката „Автономен изравнителен комплекс на водород“ за огромно съоръжение, което предстои да се изгради. Там ще има възможност водородът да се превръща в електричество, в случай че атомната централа няма възможност да покрие необходимото количество електроенергия.

Проф. Цветков изтъкна, че водородните технологии са много важни, основно за спиране на глобалното затопляне.

“Енергетиката от въглеводородна трябва да се смени на водородна”, коментира експертът и посочи, че всяка страна членка на Европейския съюз трябва да изготви своя стратегия в синхрон с тази на ЕС.

По думите му приложението на водорода може да се открие във всички сфери на икономиката.

Според него най-големият успех ще бъде, ако завъртим турбините на ТЕЦ-овете с водород, а не с въглища и природен газ.

„Вече има европейски градове като Берлин и Есен (Германия), където автобусите на градския транспорт са на водород. А по отношение на серийното производство на водородни автомобили най-напреднали са в Япония“, поясни Цвети Цветков.

Кои държави в ЕС са примери за внедряване в икономиките си на водородните проекти? Кои сектори вече използват водородното гориво?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването "Бизнес старт" гледайте тук.
 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
"Булгаргаз" очаква продължаващ ръст на цената на природния газ