IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиновски: АЕЦ "Белене" е неизпълним проект, да строим нови блокове в Козлодуй

Помощта за бизнеса заради скъпия ток е закъсняла мярка, смята председателят на енергийната комисия в 46-ото Народно събрание

11:30 | 29.09.21 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

АЕЦ "Белене" е докаран до състояние, в което е неизпълним проект, коментира председателят на енергийната комисия в 46-ото Народно събрание Иван Хиновски в интервю за БГНЕС. Той беше депутат от "Има такъв народ" (ИТН).

Според него на дневен ред сега е провеждането на "процедура с европейски облик" за изграждането на два нови блока в АЕЦ "Козлодуй". ИТН твърдо подкрепят изграждането на 7 и 8 блок в централата, допълни той.

"Твърдо съм за изграждането на втора ядрена мощност. Всички актуализирани анализи показват, че това ще бъде едно от най-изгодните икономически производства на електроенергия след 10 години", коментира Хиновски.

В предизборната програма на неговата партия запазването на ролята на ядрената енергетика е маркирано като приоритет на фона на Зелената сделка на ЕС. Не са посочени обаче допълнителни подробности и конкретни стъпки.

Преди дни, когато съобщи за мерките в подкрепа на бизнеса срещу високите цени на тока, служебният премиер Стефан Янев призова за експертен диалог, който да помогне за изграждането на визия за развитието на ядрената енергетика у нас.

В момента на дневен ред в страната са два ядрени проекта. Единият е АЕЦ "Белене", който е на етап преговори с потенциални инвеститори, но работата беше замразена заради пандемията от коронавируса и ограниченията за пътуване, наложени в Европа.

Другият е за два нови блока в АЕЦ "Козлодуй". За тях е одобрена площадка и има издадено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране. В началото на годината предишното правителство направи и анализи за възможните варианти за реализацията на проекта.

Тогава експерти потвърдиха, че оборудването за АЕЦ "Белене" може да бъде използвано при нужда за двата нови блока. От самата ядрена централа пък коментираха, че анализират и варианти за включване на малки модулни реактори.

Иван Хиновски коментира и високите цени на електроенергията. Той посочи, че помощите, които анонсира служебният премиер, могат да бъдат отпуснати само след актуализация на бюджета и допълни, че мерките са закъснели, защото още през август е било ясно, че ще има нужда от такава подкрепа.

През септември по искане на служебния кабинет 46-ото Народно събрание актуализира бюджета за 2021 година, но тогава депутатите се съсредоточиха върху увеличаването на пенсиите и не бяха внесени предложения за енергийния сектор.

Но дори и да бъдат одобрени, мерките на служебното правителство само "закърпват" положението, коментира още енергийният експерт.

"Въпросът трябва да бъде решен комплексно в дълбочина с нова енергийна политика. Ще лансираме идеята за даване на помощи на малки и средни предприятия под формата на индивидуални фотоволтаични системи, които ще разтоварят до голяма степен тези предприятия от бъдещи пазарни рискове", каза той.

"България е страната с най-нисък процент на индивидуални волтаични системи за битово приложение и за приложение на малкия и средния бизнес. Тези малки и средни предприятия, които са успели да ги изградят, виждат големите предимства да не са зависими от борсовите спекулации и осцилации. Една такава инсталация, особено малките с капацитет от 5 до 8 киловата за битовите потребители, се изплаща за година и половина – две. Ако държавата вместо да изсипва пари за помощи, дърва, електроенергия, инвестира в такава програма, ефектът ще бъде огромен", убеден е Иван Хиновски.

Експертът посочи и още няколко горещи теми, с които трябва да се заеме следващото редовно правителство и парламентарната Комисия по енергетика. На първо място това е бъдещето на въглищните региони, където е нужно да се вземе решение как ще се реформират и развиват, какви технологии ще се имплементират там.

Според предизборната програма на ИТН на първо време решението за въглищните централи е изграждане на газови блокове и централи с възобновяеми енергийни източници на мястото на рекултивираните табани, с които да бъде произвеждан зелен водород.

Хиновски препоръча и система от търгове за развитие на възобновяемите енергийни източници, които да бъдат на прозрачен пазарен принцип. Търгове по региони и по типове мощности за различните видове – слънце, вятър, биомаса и т.н. Това вече е редовна практика в страните от ЕС, където решението за изграждане на нови зелени мощности се взима на пазарен принцип, именно чрез провеждане на търгове за интерес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 0
penman
преди 2 години
Заради такива като теб и дружките ти (мошенници и крадци) от ДБ нямаме нови ядрени мощности! *** на Костов от години сипят лъжи, че не ни трябват нови мощности, опасни били и т.н. Но от мошенници и рекетьори, какво да очакваш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 2 години
хахахаха, тиии па къде се набута при мъжете беее, максудски трaвeрс !!... Усети ли се колко си тъъъп, черньооо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 6
vzhekoff
преди 2 години
жителят на "Нов път" и випусник на шивашкия техникум няма как да се не обади, барабар пyTьo с мъжете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 2 години
ххааа, абе неукиий мааангал... Черна Вода е горе долу срещу Силистра... нерде БеляНЕ, нерде Силистра...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
Без АЕЦ няма да стане явно, но трябва да се освободим от заблудата ,че ще е евтино.Няма вече варианти за евтина енергия.Електроенергията от нови атомни блокове няма как да е под 170-180 лв на мегаватчас, но пък то не се знае дали след 10 -12 години,когато е готова, дали тази цена няма да се окаже суперизгодна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
"....допълни, че мерките са закъснели, защото още през август е било ясно, че ще има нужда от такава подкрепа...."Е то беше ясно,ама тогава имахте по важни задачи нали?Като например да се борите кой да заеме постовете,които се освобождаваха тук таме из разни бордове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
Направи акционерно дружество, листни го, набери капитал, построй АЕЦ и стани милиардер за 1-2 години. Тъй де, какво ще си пишеш с някой си по сайтовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 3
alex8712
преди 2 години
Е щом ти казваш, че е измислица, няма как да е иначе :D Това Joint Research Center към ЕК и Геофизичният към БАН нищо не разбират а, вземи им пусни едно писмо и ги ограмоти малко :) А за румънската централа - колко да е от другата страна, има-няма 330 км от Белене...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 5
grainis
преди 2 години
И два литра бира за 1 лев като в България, няма да намериш в Европа . И хляб за 40 цента . Колкото до руските заварчици си прав -- но как по дяволите американците летят вече 50 години на руски ракети заварени от руски заварчици ? Морално или материално остарели или не , Реакторите паркирани на площадката в Белене могат да работят спокойно над 60 години . Вече сме ги платили, което значи, че ще сме пълни *** ако не ги пуснем да работят . Ако започнем производство на водород с тях, ще се изплатят за 1-2 години, заедно с цялата централа . Всичко е въпрос на практичност и политика на възможното .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
grainis
преди 2 години
Явно не са чували за Сеизмични Лагери . Гасят вибрациите до нула.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още