IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР отново ще провери инвестиционните програми на ЕРП-тата

Енергийният регулатор планира и комплексни проверки в девет газови дружества през 2018 година

18:18 | 26.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През април Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) отново ще провери инвестиционните програми на електроразпределителните дружества в страната. Това става ясно от протокол от закрито заседание на регулатора, провело се в края на януари.

През есента КЕВР отново ще провери енергийните дружества, но вече на базата на постъпилите жалби във връзка с дейността им.

През 2017 година КЕВР установи неизпълнение на инвестиционните програми на трите дружества и това стана основание регулатора да не приеме исканията им за повишение на цената на тока.

Анализът на над 1100 жалби, получени в сектор Електроенергетика, показва, че на второ място (след жалбите за лошо качество на доставяната електрическа енергия) са проблемите, които възникват между клиентите на електроразпределителните дружества и самите дружества, е записано още в протокола

КЕВР ще извърши и планови комплексни проверки на дейността на девет газови дружества през 2018 година.
В решението на регулатора се уточнява, че сред проверените дружества през тази година ще бъдат и "Булгаргаз", както и "Овергаз Мрежи" за дейността си на територия Север. От решението става ясно, че последната проверка в "Овергаз Мрежи" е била през 2010 година. Срещу дружеството има внесени 4 жалби през 2016 година.

"Булгаргаз" никога не е проверявана от енергийния регулатор. Срещу компанията няма подадени оплаквания.

Включването на деветте дружества в графика за плановите проверки се основава на размера на годишния оборот, стойността на дълготрайните активи, както и дали дружествата са били обхванати от проверките на КЕВР в последните две финансови години.

"Овергаз Мрежи" и "Булгаргаз" са най-големите компании, които ще бъдат проверени тази година по показател годишен оборот. Според данните на енергийния регулатор оборотът на "Овергаз" за територия Север е 12,4 млн. лева, а стойността на дълготрайните материални активи - 59 млн. лева. Клиентите на дружеството в този регион са повече от 12,5 хил.

Оборотът на "Булгаргаз" е над 1 млрд. лева годишно, а дълготрайните активи са на стойност 112 хил. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още