IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т.Петкова:България работи активно за ефективното функциониране на Енергийния съюз

Проектите в енергетиката са стратегически и не приключват в рамките на един мандат, твърди министърът

17:48 | 21.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Пресцентър на Министерство на енергетиката</em></p>

Снимка: Пресцентър на Министерство на енергетиката

„Енергийният отрасъл трябва да се управлява по начин, който гарантира неговото устойчиво развитие в дългосрочен план. С цел защита националните интереси, решенията трябва да са последователни и икономически обосновани.“ Това каза днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на представяне на развитието на енергийния сектор пред участниците в Шестата политическата академия на Жени ГЕРБ „Политическата толерантност и консенсус в хода на Българското председателство на ЕС. Фалшивите новини и езикът на омразата - новият политически инструментариум“. Форумът се провежда във Вършец от 20-ти до 22-ри април 2018 г.

В рамките на изказването си Петкова подчерта, че законодателният пакет "Чиста енергия за всички европейци" има фундаментално значение за развитието на Европейския енергиен съюз. България си е поставила амбициозната цел да отбележи максимален напредък по досиета от пакета. По думите й страната ни работи активно за ефективното функциониране на Енергийния съюз, при отстояване на националните интереси.

Министър Петкова представи текущите приоритетни теми от дневния ред на Съвета на ЕС, в областта на енергийния отрасъл, сред които са сигурността на енергийните доставки, диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ, изграждането на енергийна инфраструктура със съседни страни, реализацията на концепцията за газоразпределителен център „Балкан“, както и разработването на модела за регионалния електроенергиен пазар.

Петкова подчерта, че проектите в енергетиката са стратегически и не приключват в рамките на един мандат, затова е необходима отговорност, последователност и приемственост при изпълнение на взетите решения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още