IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Временната комисия за "ЧЕЗ България" още няма отговор как се финансира сделката

Арбитражното дело на CEZ Group още е в много начална фаза и не е ясна сумата на иска, каза Валентин Николов

09:09 | 29.03.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки че изслушаха доклади на специалните служби, депутатите от временната комисия за продажбата на "ЧЕЗ България" още не могат да си отговорят на въпроса кой стои зад "Инерком България" и какъв ще бъде механизмът за финансиране на тази сделка. Това обясниха депутатите Валентин Николов (ГЕРБ) и Атанас Костадинов (БСП) пред БНТ.

България се основава на данни на специалните служби, защото сделката е оформена по британското законодателство и е сключена в друга държава и страната ни няма пряк достъп до информацията, обясни Николов. Костадинов допълни, че службите са си свършили работата добре и периодично са докладвали за ситуацията в компанията още от 2010 г.

И двамата депутати заявиха, че са поканени още институции, които да изяснят тези отговори, защото това е от публичен интерес. Сред тях е и премиерът Бойко Борисов, който да обясни защо е взето решение държавата да участва в тази сделка.

По време на второто заседание на временната комисия, закрита за външни лица, са били изслушане представители на Министерството на финансите относно арбитражното дело на CEZ Group срещу България, което се води във Вашингтон.

Валентин Николов каза, че то все още е в начална фаза - избор на главен арбитър. Все още не се знае и каква е сумата на иска на чешката компания, допълни той и отказа повече подробности, за да не бъдат накърнени интересите на българската държава.

Атанас Костадинов припомни, че има още два арбитража от другите две електроразпределителни дружества - EVN и Energo Pro, които са в напреднала фаза. Според него 80% от мотивите в тези искове се покриват и по аналогия от първото дело може да се вадят заключения каква ще е съдбата и на другите.

Според Валентин Николов няма как правата на CEZ по арбитражното дело да се прехвърлят върху "Инерком България", защото е българска компания, а според правилата на арбитража дело срещу България може да води само чуждестранен инвеститор.

"Не можем да кажем, че това ще финансира впоследствие сделката", каза още той, отговаряйки на коментарите, че "Инерком България" би могла да възстанови разходите по покупката на "ЧЕЗ България" с парите, присъдени от Арбитража.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 5 години
Тя и да го има точния отговор дали въобще ще се осмели да го каже?Някой в тази държава смее ли да осветли обръчите, бизнесите и пипалата на Доган и Ко?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
крас
преди 5 години
Г-да ДЕПУТАТИ,Ама вие наистина ли не сте разбрали КОЙ СТОИ ЗАД СДЕЛКАТА МЕЖДУ ЧЕЗ И ГИНКА и КОЙ ЩЕ ПЛАЩА ЗАЕМИТЕ Й??!ЕСТЕСТВЕНО, че този "СТРАТЕГИЧЕСКИ" инвеститор с 50 000 лв капитал ще работи със ЗАЕМНИ СРЕДСТВА и ще залага БЪДЕЩИТЕ ВЗЕМАНИЯ КОИТО НИЕ ЩЕ МУ ПЛАЩАМЕ С ЦЕНАТА НА ТОКА!!На това съвременните български "ИНВЕСТИТОРИ" му казват ОСОБЕН ЗАЛОГ.НИЕ МИЛИОНИТЕ БЪЛГАРИ КОИТО ЩЕ ПЛАЩАМЕ ТЕЗИ СТОТИЦИ МИЛИОНИ НАДЦЕНЕНИ АКТИВИ НА ЧЕЗ , ЛИХВИТЕ ПО ЗАЕМА СМЕ ДЛЪЖНИЦИТЕ КОИТО СТОЯТ ЗАД ТАЗИ ФИНАНСОВО СПЕКУЛАТИВНА ОПЕРАЦИЯ НА ЧЕЗ И ГИНКА!Кой господа депутати ни представляваше нас като ДЛЪЖНИЦИ при ДОГОВАРЯНЕТО ??КОНСТИТУИРАНИ ЛИ СМЕ НИЕ ПО ТАЗИ СДЕЛКА И ПРЕДСТОЯЩИЯТ КРЕДИТ ?!КОЙ КРЕДИТОР БЕЗ ДА СЕ СЪОБРАЗЯВА С НАШАТА ПРЕДСТАВИТЕЛНОСТ И БЕЗ ДА НИ КОНСТИТУИРА КАТО СТРАНА ПО ЗАЕМА ЩЕ ОТПУСНЕ КРЕДИТ НА ГИНКА ???КОЙ Е ЛУД ДА НАПРАВИ ТОВА??КОЙ , освен ако Борисов и правителството му не решат да СПОДЕЛЯТ и СЕ ПРЕВЪРНАТ В ЧАСТ ОТ ЕДНА ПРЕСТЪПНА СХЕМА на създаване на ОСОБЕН ЗАЛОГ в който с измама НИ натрисат едни плащания на лихви и главници и от потребителите на ток , НИ превръщат в ЗАДЪЛЖЕНИ ЛИЦА?!Случаят ЧЕЗ постави въпроса с ОСОБЕННИТЕ ЗАЛОЗИ които по времето на САКСКОБУРГГОТСКИ ни бяха натресени с "АМЕРИКАНСКИТЕ" МАРИЦИ!ОСОБЕННИЯ ЗАЛОГ по този дълг достигна до астрономическата цифра от 13 милиарда лева , от които над 8 милиарда са за СТУДЕН РЕЗЕРВ / Т.Е. даваме ги бадева на банките кредиторки на собствениците на ТЕЦ-те/ЕДИН ПОДОБЕН ДЪЛГ СЪЗДАДЕН ПРИ ЛИПСАТА НА ПРЕДСТАВИТЕЛНОСТ НА ДЛЪЖНИКА Е ИЗМААМА.В МЕЖДУНАРОДНАТА СЪДЕБНА ПРАКТИКА Е ПОЗНАТ КАТО "ОМРАЗЕН ДЪЛГ"Рано или късно въпроса с ОМРАЗНИЯ ДЪЛГ ще бъде повдигнат!!А вие господа НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ не се чудете кой ще плаща кредитите на ГИНКА, ЗАЩОТО ако продължавате с подобно поведение създавате впечатление за съпричастност с ИЗМАМАТА , или за заемане на позиции които не са в съответствие с вашите умствени възможности!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още