Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

АИКБ: Зелената сделка ще обезсили конкурентоспособността на Европа

Липсата на зелена дипломация от страна на България може да се отрази пагубно на икономиката на страната, изтъкна председателят на АИКБ Васил Велев

АИКБ: Зелената сделка ще обезсили конкурентоспособността на Европа

Снимка: Getty

Зелената сделка води до деиндустриализация и неконкурентоспособност за европейската индустрията, ако не е съпроводена с въвеждането на трансграничен въглероден данък. Зелената дипломация и като цяло защитните мерки към европейската енергоиндустрия куцат на България. За страната това е пагубно, защото ние сме с най-енергоинтензивната икономика, коментира Васил Велев, председател на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) и изпълнителен директор на "Стара планина холд", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според Велев ни трябва план за преход на въглищните региони и свързаност на българската енергетика. 

Още по темата

Гостът обясни и кои са най-значимите предприятия в "Стара планина холд", и уточни, че те са в сферата на машиностроенето - "М+С Хидравлик "АД и "Хидравлични елементи и системи" АД.

Над 95% от продажбите на тези компании са за износ, каза той, уточнявайки, че за второто тримесечие спадът в продажбите им е около една трета.

"Кризата е повсеместна и спадът в услугите е голям, въпреки че бизнес климатът се подобрява до известна степен и се очаква възстановяване", изтъкна Велев. "При предишната криза загубихме около 400 хил. работни места, сега са малко над 100 хил. Мярката "60 на 40“ можеше да бъде сходна на тези в Германия, Австрия, Румъния, Сърбия", обясни още той.

Според госта казусите около извънредния и нощния труд трябва да се договарят по линия на колективното трудово договаряне, а не на национално равнище да има по-строги регулации от изискуемите по конвенциите на международното право.

Васил Велев разкри и че работодателите и синдикатите работят в посока минималната работна заплата да се договаря на национално равнище, а не административно от Министерски съвет, и да бъде всеобща за страната, за осемчасов работен ден. Освен това има предложение минималните заплати да се договарят по категории персонал.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

2
 
2
 
5
zelka007 до: дядя Вова
преди 1 година
няма страшно , ще им друснем едни въглеродни мита на китайците и на руссияните , свет ще им се извие ... абе вова , що го спират "турецки пАток" , къв е проблема ... ?! не ми се верва да е щото е скъп газът по него , има нещо друго ... ?!
2
 
2
 
4
zelka007 до: Hahoto
преди 1 година
така е ... няма да има сделка , ние ще си копаме въглища ... :))) ... да си се оправят с вятъра и слънцето ... тук е сумрак ...
2
 
3
 
3
преди 1 година
АИКБ: Зелената сделка ще обезсили конкурентоспособността на Европа E нали това е целта!?
3
 
2
 
2
преди 1 година
Няма, нямало е и няма да има никаква Зелена сделка, за България. Защото в една сделка участват два равнопоставени субекта. В този случай по-богатият субект не предлага сделка, а налага условия сходни с Ньойските. Ние ще плащаме още дълго зелените репарации, макар че ще ни ги увиват в лъскави целофанчета. А някои зелени приятели, ще се радват на зелените стъкалца, досущ като местните жители на Америка, след срещата им с развитите бели Колумбови братя.
1
 
2
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
как един път акъла дето даваш не е против личните ти интереси... ще си помисля че лобираш...

Още от Европа
Ердоган обеща да овладее инфлацията и обвини опортюнисти за високите цени