IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американска и британска банка отправят поглед към Полша за новите си офиси

Goldman Sachs и Standard Chartered се очаква да назначат общо близо 750 служители

16:35 | 05.12.17 г.
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската инвестиционна банка Goldman Sachs търси да наеме около 250 служители в Полша през 2018 г., а британската международна финансова институция Standard Chartered разглежда страната като възможен нов център за около 500 служители, съобщава Ройтерс.

Полша, която е най-голямата страна в източното крило на Европейския съюз (ЕС), през последното десетилетие отбелязва значителен икономически растеж. Това, заедно с ниските разходи за труд, я превръща в атрактивна дестинация за международните компании и други банки.

Goldman Sachs значително ще увеличи броя на служителите си в Полша до 750-800 от досегашните 525, обяснява говорител на инвестиционната банка. Новите работни места ще са в сферата на операциите и технологиите, управлението на риска, финансовите пазари и човешките ресурси – основно бекофис роли, за които няма логика да бъдат разположени в скъпи локации като Лондон и Франкфурт.

От британската Standard Chartered посочват, че търсят възможности за разширяване в Източна Европа, където да създадат нов офис. Възможните градове са Варшава и Краков в Полша, но не се изключват и Прага в Чехия и Будабеща в Унгария като възможности. Очаква се банката да вземе окончателно решение за местоположението на новия си офис през първото тримесечие на 2018 г.

През септември Полша съобщи, че американската банка JPMorgan Chase планира да наеме повече от 3 хил. души за новия си глобален операционен център във Варшава.

Goldman Sachs пък се очаква да подпише договор за наем на офис в Милано, което ще засили присъствието на кредитора в Италия, обяви Ройтерс миналата седмица. 

Очакванията са и други големи международни банки да търсят нови офиси в различни градове на Европа след запозналите преговори по Brexit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още