IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bayer може да получи одобрението на ЕК за придобиването на Monsanto

Поглъщането ще създаде компания с дял от повече от една четвърт от световния пазар на семена и пестициди

14:18 | 28.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският производител на лекарства и химикали Bayer ще получи условно одобрение от страна на европейските антитръстови регулатори за сделката за придобиване на американския производител на семена, пестициди и хербициди Monsanto за 62,5 млрд. долара, съобщава Ройтерс, позовавайки се на двама запознати с въпроса източници.

Поглъщането е последното от поредицата сливания в агробизнеса през последните години и ще създаде компания с дял от повече от една четвърт от световния пазар на семена и пестициди.

Bayer вече обеща да продаде определени активи от бизнеса със семена и хербициди за 5,9 млрд. евро на BASF, за да отговори на регулаторните притеснения на ЕС.

По-рано в сряда Bayer заяви, че като допълнителна мярка ще предприеме продажбата на бизнеса със зеленчукови семена.

Европейската комисия, която се очаква да обяви своето решение за сделката преди крайния срок на 5 април, отказа да коментира.

Bayer също отказа да коментира, заявявайки, че продължава конструктивния си диалог с европейския регулатор.
Сделката предизвика критики от страна на природозащитниците и някои селскостопански групи, загрижени за пазарното си влияние.

Bayer и Monsanto договориха сливането през септември 2016 г. след няколкомесечни преговори, в рамките на които германският концерн на няколко пъти увеличи офертата си.

Ако сделката се финализира, новата компания ще има 140 хил. служители по света, а комбинираните ѝ приходи само от селското стопанство ще възлязат на 23 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още