Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Безработицата в България отново спада през декември

В ЕС и еврозоната обаче тя остава без промяна на месечна база

Безработицата в България отново спада през декември

Снимка: Архив Ройтерс

Безработицата в България е спаднала до най-ниските си нива от поне 4 месеца през декември 2017 г. на месечна база – до 6,1%. Това сочат последните сезонно изгладени данни на Евростат, публикувани в сряда.

На годишна база също продължава да се наблюдава сериозно понижение, като през декември 2015 г. без работа са били 6,7% от трудоспособното население в страната.

Безработните у нас през последния месец на 2017 г. са били общо 209 хил. души, показват още данните на европейската статистика.

Нивото на младежка безработица в страната също продължава леко да намалява, макар че остава доста по-високо от общата безработица. През декември тя е достигнала 12,3%, като за сравнение четири месеца по-рано – през септември, е била на ниво от 12,9%.

На годишна база обаче се отчита забележително понижение, като през декември 2016 г. тя е била 14,9%, или с 2,6 пр.п. по-висока. Общо 24 хил. младежи на възраст под 25 години у нас са били без работа през последния месец на миналата година.

Безработицата в Европейския съюз (ЕС) като цяло остава без промяна през декември на месечна база, запазвайки се на ниво от 7,3%. На годишна база обаче и тук се вижда по-сериозно понижение спрямо 8,2% през декември 2016 г., или разлика от 0,9 пр.п. Това остава най-ниското ниво на безработицата в региона от октомври 2008 г.

Безработните лица в ЕС през декември са били общо 17,961 млн. души.

Що се отнася до еврозоната, безработицата там също остава стабилна на ниво от 8,7% през декември спрямо ноември. На годишна база понижението е от 1 пр.п., а равнището се запазва най-ниско от януари 2009 г. Безработните в региона са били общо 14,137 млн. души.

Сред страните членки на ЕС най-ниски нива на безработица през декември 2017 г. са били отчетени за пореден път в Чехия (2,3%), Малта и Германия (по 3,6%). Най-високи равнища на безработица пък продължават да се наблюдават в Гърция (20,7% за октомври 2017 г.) и Испания (16,4%).

На годишна база нивото на безработица през декември 2017 г. е спаднало в почти всички 28 страни членки на ЕС, освен във Финландия, където е останало без промяна. Най-големите понижения се отчитат в Гърция (от 23,3% до 20,7% за октомври на годишна база), Хърватска (от 12,5% до 10,0%), Португалия (от 10,2% до 7,8%) и Испания (от 18,5% до 16,4%).

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 2 години
При 6.1% безработни, които са 209 хиляди, то работоспособното население е 3.42 милиона, а дали това е тъка? Не е ясно как са извадени цифрите, но в сверите на строителство, услуги/сервитьори, камериерки,автомонтьори, добив и селско стопанство и метачи по улиците/ хората работещи без осигуровки са над 30%. По работещи програми на ЕС пък е обратно, на всяко едно работещо лице, се падат още две фиктивни. Положението е ужасно, ама нали ни е нужен имидж, та статистиката работи....

Още от Европа
Експерт: България няма ясна дипломация за опазване на околната среда