IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Big Ben и червените автобуси няма да помогнат на Великобритания след Brexit

Един от най-засегнатите и непознати за чужденците сектори е хранително-вкусовият

16:31 | 13.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Емблематичните символи на Великобритания като червените автобуси в Лондон може да са известни по целия свят, но ниската осведоменост за храната на Обединеното кралство ще затрудни страната в пробива на нови пазари за износ, след като напусне Европейския съюз, пише Bloomberg.

В проучване, проведено в девет страни, между които Канада, Китай и Индия, 34% от потребителите никога не са купували британски хранителни продукти. 43% не могат да направят конкретна асоциация с британска храна, а само една пета успяват, показва проучването на британския съвет за развитие на земеделието и градинарството (AHDB).

„Великобритания може да се похвали с флага на Съюза, Big Ben и лондонските автобуси, които са добре познати по целия свят“, каза Кристин Уотс, ръководител по комуникациите и развитието на пазара в AHDB. „Тези емблематични изображения могат да формират част от мощна марка за насърчаване на туризма, но не са достатъчни, за да продават нашите храни и селскостопански продукти в чужбина“, заяви Уотс.

Данните от изследването излизат в решаващ момент за британската хранително-вкусова промишленост, чийто износ възлиза на повече от 18 млрд. долара през 2015 г. Има несигурност по отношение на търговските отношения, които Великобритания ще има с народите в и извън ЕС след Brexit. В същото време фермерите и производителите са загрижени за достъпа до задгранични работни места, потенциални забавяния на границите и увеличаване на документите и разходите.

В проучването участват 4500 потребители от Северна Америка, Европа, Азия и Близкия изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още