IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биковете се завръщат на европейските борси

EuroStoxx 50 приключи сесията на най-високото ниво от ноември

19:19 | 19.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Борсата във Франкфурт. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Борсата във Франкфурт. Снимка: архив Ройтерс

Най-важните европейски фондови пазари отново поеха нагоре в петък. В края на седмицата инвеститорите нямаха много данни, от които да се повлияят, но положителен импулс е дошъл от Азия, където независимо от бюджетните спорове в САЩ сесията приключи с ръстове, предава DPA.

Общият индекс за еврозоната EuroStoxx 50 приключи сесията с ръст от 0,78 на сто до 3649,07 пункта. По този начин основният бенчмарк на еврозоната е на най-високото си ниво от два месеца насам. На месечна база той отчита ръст от 1,01 на сто. 

Общоевропейският Stoxx 600 пък приключи търговията с ръст от 0,5 на сто до най-високото ниво от август 2015 г.

CAC 40 в Париж добави в петък 0,58 на сто към стойността си до 5526,51 пункта. В Лондон FTSE 100 се повиши с 0,39 на сто до 7730,79 пункта. 

Въпреки силното евро в Германия Dax отново поглежда към рекордна стойност. Германският водещ индекс приключи сесията с ръст от половин процент. За да достигне рекорда от ноември от 13 525,56 пункта не достигнаха по-малко от 100 пункта.

„Добрите корпоративни новини допринесоха за приятното настроение на борсата“, коментира пазарният анализатор Йохен Щанцел от CMC Markets. В четвъртък добри новини имаше от химичния концерн BASF, а днес – от индустриалния конгломерат Thyssenkrupp. 

От гледна точка на данните, статистиката за текущите сметки в еврозоната показа в петък сутринта по-висок излишък през ноември в сравнение с предходния месец. По-високият износ от региона помогна чистият излишък да нарасне до 32,5 милиарда евро (39,92 милиарда долара) от 30,3 милиарда евро през октомври.

Продажбите на дребно във Великобритания се свиват с 1,5% през декември в сравнения със силния ноември, става ясно от официалната статистика. За последното тримесечие на годината пък се отчита минимално повишение от 0,4% в сравнение с предишните три месеца. На годишна база през декември продажбите на дребно в Обединеното кралство се увеличават с 1,4% за всички видове стоки с изключение на хранителните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още