IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в еврозоната рязко се свива през ноември

Данните увеличават вероятността регионът отново да отчете спад на БВП през четвъртото тримесечие

13:00 | 23.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Бизнес активността в еврозоната рязко се сви през този месец, тъй като подновените ограничения в опит да се овладее разпространението на коронавируса принудиха много фирми от сектора на услугите в блока да затворят временно, съобщава Ройтерс.

Икономиката на блока е напът към първата си двойна рецесия от близо десетилетие, сочи проучване на Ройтерс миналата седмица, а индексът на мениджърите по поръчките (PMI) подкрепи тази констатация.

Общият PMI индекс на IHS Markit, приеман като добър показател за икономическо здраве, е спаднал до 45,1 през ноември от 50 пункта през октомври - ниво, разделящо растежа от свиването. За сравнение анкета на Ройтерс прогнозира по-малък спад до 46,1 пункта.

„Икономиката на еврозоната се върна към сериозни понижения през ноември на фона на подновените усилия за спиране на вълната от нови случаи с COVID-19“, каза Крис Уилямсън, главен икономист в IHS Markit.

Данните увеличават вероятността еврозоната отново да отчете спад на БВП през четвъртото тримесечие.

PMI индексът за сферата на услугите е спаднал до 41,3 пункта от 46,9 пункта, което е най-слабото ниво от първата вълна на пандемията, като се понижи с повече от очакваните от икономистите 42,5 пункта след анкета на Ройтерс.

PMI PMI

Производството обаче се е справило по-добре, тъй като много фабрики остават отворени, като PMI индексът за промишлеността се задържа доста над границата – на ниво от 53,6 пункта през ноември, макар и под нивото от 54,8 през октомври. Анкетираните от Ройтерс финансисти прогнозираха показателят да се свие до 53,1 пункта.

Но с надежди за ваксина и очаквания за повече стимули от Европейската централна банка през следващия месец, оптимизмът за предстоящата година се подобрява. Индекс на бъдещата продукция скочи до 60,1 пункта от 56,5 пункта, най-високото му ниво от февруари, преди пандемията да обхване цялата Европа.

„Фирмите както в производството, така и в услугите станаха по-оптимистични за предстоящата година, до голяма степен отразявайки нарастващите надежди, че последните обнадеждаващи новини за ваксините ще позволят животът да се нормализира през новата година“, каза Уилямсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още