IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bloomberg: CEZ Group се отказва от стратегията си за развитие на Балканите

Компанията бяга от региона и ще се фокусира върху зелената енергия в Централна и Западна Европа, пише агенцията

12:11 | 29.11.17 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След като вложи милиони долари в Югоизточна Европа, CEZ Group изглежда се отказва от региона, пише в анализ Bloomberg. Компанията води твърде много битки със законодателната власт и регулаторите и започна преговори за продажбата на активите си в България, припомня агенцията.

Според чешката Komercini Banka компанията ще получи не повече от 9 млрд. крони (418 млн. долара) от продажбата на бизнеса си в България. Това е значително по-малко от платените от CEZ 17,5 млрд. крони през 2004 година. Чешката компания е получила и 7 млрд. крони дивиденти от дейността си у нас, сочат оценките на анализаторите, цитирани от Bloomberg.

Компанията се готви да продаде и 50-процентния си дял в турската Akcez Enerji Yatirimlari, доставчик на електроенергия за северозападната част на страната. Официални оферти няма, но в CEZ са готови за разговори, уверяват от компанията.

"Променяме фокуса си", коментира финансовият директор на CEZ Мартин Новак по-рано през този месец. Той посочва, че интересите на компанията вече са насочени към Централна и Западна Европа и определено не към Югоизточна Европа.

С продажбата на активите в България, което се очаква да бъде финализирано през следващите месеци, чешката компания променя плановете на предишното ръководство за бърза експанзия на Балканите - в развиващите се пазари на Албания, България, Румъния и Турция. Сега обаче идеята е друга - плановете са за развитие на възобновяеми източници, макар че основните производствени мощности на CEZ са въглища и ядрени централи.

Първите информации за продажбата на активите в България се появиха още през пролетта на тази година. Компанията вече сключи сделка за ТЕЦ Варна, която се анализира от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). По непотвърдена информация има и избран купувач за една от дейностите - по дистрибуцията на електроенергия в България.

Bloomberg припомня, че стратегията за развитие на CEZ на Балканите започна да се проваля с намаляването на цената на електроенергията, както и след сблъсък с националните власти в някои от страните. Стигна се например до приватизация на активите в Албания, до замразяване на държавното субсидиране на зелената енергия в Румъния и многократни заплахи за отнемане на лиценза в България.

Сега компанията започва да купува вятърни централи в Германия и Франция, както и да развива проекти за доставка на енергия и отопление в градове в Полша, Словакия и Чехия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
makama
преди 6 години
Или аз лично нещо неразбирам или в тази статия има нещо премълчано...Вярно е, че цената на тока у нас е най-евтина...Вярно е, че ДКЕВР регулира всичко....Вярно е, че големите печалби са в признатите капиталови разходи... но колко са ?Какви факти са изнесени в статията :1. предполагаема цена на продажба - 9 млд. крони2. дивидент - за 11-сет години от 2004 - 7 млд. крони т.е. около 535 мил лв.общо : 16 млд. крони 3. вложени 2004 = 17,5 млд. Това възможно ли е ?Инвестиция, която не се е изплатила за 10 години ?Да не би това бягство да е свързано с влизащата в сила регулация на пазара на електроенергия ?Ако някой има повече информация да пише по темата.Oпределено ме заинересoва мнението на pinoccio.Ако може малко повече с факти ....например : Колко са предполагаемите печалби от България за година ... без значение за коя...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
pinoccio
преди 6 години
Е, решили са да се върнат към нормален бизнес с нормални норми на печалба. Тук бяха на рисково бизнес пътешествие с по-големи печалби и нерегламентирана бизнес среда, управлявана от чиновници-манихеи, които за едни *** от 5 лева продаваха обществено имущество за милиони. И тук целта им е била зелената енергия, но както и в Румъния, така и у нас замразиха цените и проектите умряха като мечтата на Калин Терзийски да вземе 2.5$ млн. за разказ за шишето с водка с порцеланова тапа. Ще продадат тройно ЕРП-то - вместо за 200Е млн., ще го продадат за колкото струваха трите ЕРП-та заедно навремето. У нас може да дойде някой инвестиционен фонд от Меделин, примерно, те са много оправни в тези работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
vzhekoff
преди 6 години
http://zop.bg/posts/view/5789Още по-куриозен е наемът на "Москвич", модел 2141S, т.е. някогашните "Алеко", който не се произвеждат може би вече 15 години. Според рамковия договор дъщерното дружество трябва да плаща на компанията майка 3.1 лв. на час и 0.21 лв. на километър за наемането му. Всеки инвеститор обаче би се запитал защо въобще "ЧЕЗ Разпределение" ще иска да използва автомобил, който най-вероятно е напълно амортизиран от години, вместо да си купи нов на лизинг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
vzhekoff
преди 6 години
Тоя, дето ги пише тези дописки и клакьорите от първата четворка дали си вЕрват, че ЧЕ3 са вложили стотици милиони и продават на 50% загуба :)Т'ва ще да е брошурата за някаква хумореска в работническия театър, ала "ЧЕ3" си тръгват поругани и отхвърлени :) ЧЕ3 !!! Интересно, аФторчето на дописката дали е включило в числата дивидента (колко % беше, нЕкой от бравурната публика да припомни) ? А лаптопите, закупувани на цени от по няколко хиляди К евра ? А легендарния Москвич Алеко на 30г, заприходен като инвестиция ? Тези номерца що ли не минават у Чешко, а само до скоро на Балканите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 6 години
след като се появи ти, опредлено интелектуалното ниво падна няколко пъти :):)а след като прочетох коментара ти около 10 от мозъчните ми клетки се самоубиха, добре че ми останаха още стотина милиарда :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 6 години
Хаха... Мало умни коментари... Странно, че са само четири, като се има предвид социалният и интелектуален статус на тукашния контингент писачи... :lol: Или още не са се върнали повечето от регламентирана обедна почивка... :lol:Мишуета, в света на бизнеса постоянно некой нещо продава и купува - това е основното нещо, което правят хората там. Сигурно и в Германия не може да се прави бизнес, та GM изкара Опел на тезгяха... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 6 години
сега като ги изгонят, кой ще обвиняват за кражбите си :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Направо да го подаряват безвъзмездно на Дебелия Пеевсски и ще им приключат всички мъки в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
Ferry
преди 6 години
никой не иска да развива сериозен бизнес на Балканите. прозряха грозната истина за балканските държави(с някои изключения. м/у изключенията БГ-то не фигурира). едни прозряха ситюейшъна много рано, други по-късно. някои загробиха милиони с надежда, че ще могат да се развият в този геогр. регион.... НО... уви, с Андрешковци бизнес не може и НЕ БИВА да се прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
ert
преди 6 години
Не са първите, няма да са и последните. В Бг-то е трудно да се развиа нормален бизнес. Началото беше махането на ЕОн, изкараха няколко години и видяха че няма смисъл. Сега и Чез са стигнали до същия извод. Миналата година се чу че и ЕнергоПро са се опитвали да продават бизнеса тук, но нямало желаещи. Успех в продажбата на бизнеса, май ЕнергоПро саимали желание да го купят, ще се чуят скоро новините.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още