IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борел: Русия не изпълни очакванията да се превърне в съвременна демокрация

В Москва смятат европейската либерална демокрация за екзистенциална заплаха, посочи дипломатът

17:44 | 09.02.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Жозеп Борел. Снимка:&nbsp;Geert Vanden Wijngaert, Bloomberg</em></p>

Жозеп Борел. Снимка: Geert Vanden Wijngaert, Bloomberg

"Русия не изпълни очакванията, че ще се превърне в съвременна демокрация", заяви Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел пред Европейския парламент дни след посещението си в Москва. Той беше остро критикуван за липсата си  на реакция в руската столица, след като руският външен министър Сергей Лавров нарече ЕС "ненадежден партньор".

Върховният представител посочи пред европейските депутати, че има огромно недоверие между ЕС и Русия, а икономическите връзки са пострадали силно от санкциите, наложени през годините.

Руското правителство върви към авторитаризъм, пространството за свободата на словото се свива и няма възможност за демократични алтернативи и върховенство на закона, категоричен беше той в изложението си пред институцията.

"Има сериозен отпор на всяка дискусия за правата на човека", каза Борел и допълни, че Русия има слаби връзки с Европа, а в Москва смятат, че либералната демокрация в ЕС е "екзистенциална заплаха". Той описа, че разговорите с Лавров са били много "разгорещени".

Руската страна няма намерение да води конструктивен разговор за правата на човека, каза Борел.

След визитата си в Русия Жозеп Борел ще се възползва от правото оглавяваната от него институция да предложи санкции срещу страната, но без да уточни какви точно ще бъдат те. Той призова ЕС да не се "отдалечава от руския народ". 

Русия се опитва да раздели държавите от ЕС, но без единство не можем да проведем добра политика, категоричен е дипломатът. "Имаше ясна цел за това по време на моето посещение и не бива да попадаме в този капан", допълни той.

"Политическият диалог (между Русия и ЕС -б.р.) е в застой след конфликта в Украйна през 2014 година. Оттогава насам руската икономика се свива - брутният вътрешен продукт на човек от населението е с 30% по-малък, а сегашният политически климат води до сериозни разочарования", каза още Борел.

Той обясни какви са мотивите му да посети руската столица в края на миналата седмица. От една страна той е искал да предаде опасенията на ЕС за спазването на правата на човека в Русия и в частност по казуса "Навални". "Това не беше оценено", посочи още Борел.

"Правата на човека са част от нашето ДНК и не може да не говорим по този въпрос", смята още Върховният представител на общността.

Втората цел на визитата му е да провери дали в Москва има нагласи за промяна на отношенията с ЕС и по-конструктивен диалог преди предстоящата двустранна среща, насрочена за март. "Отговорът е ясен: не, не са готови", категоричен беше дипломатът.

Пред европейските депутати той призна, че визитата му е била рискова, но е поел този риск, а сега е "още по-разтревожен" от перспективата за руските геостратегически отношения.

"Ние сме на кръстопът в отношенията с Русия", каза топ дипломатът на ЕС и допълни, че страните от общността ще вземат решение как ще продължат те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
korn
преди 3 години
Пукйа му на Борел и на някой в Европа за правата човека в Русия. Отишал е наква друга работа да договори, дали е успял не се знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Хахахаха......изсмя се Стоянчо на развален руски. Да очакваш от путин демокрация, все едно да чакаш от ....... писмо. Да си живее, да ерозира там, защото ако го махнат сега част от руснаците могат да останат с добри чувства към него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
За сметка на това демокрациите се превръщат в тоталитарни и репресивни правителства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Борел: Русия не изпълни очакванията да се превърне в съвременна демокрация Да се чете:Русия не ще да **** на Запада. Даже ни показа собственото лицемерие.И доказа!И изрита дипломати!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още