IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Европа останаха стабилни при старта на новия кръг търговски преговори

Енергийният сектор получи подкрепа от поскъпването на петрола

19:58 | 22.08.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговията на капиталовите пазари в Европа в сряда беше предпазлива, тъй като във фокуса на инвеститорите са търговските преговори между двете най-големи икономики в света, съобщава CNBC.

Паневропейският индекс STOXX 600 се понижи макар и с минималните 0,03%, като повечето сектори останаха или без промяна спрямо предходната сесия или затвориха на положителна територия.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 нарасна с 0,11%, докато френският показател CAC 40 напредна с 0,22%. Германският измерител DAX успя да прибави към стойността си едва 0,01%.

Макар че по-голямата част от европейските сектори се радваха на позитивна търговия, автомобилните производители отбелязаха понижение от 2,75% в сряда, след като президентът Доналд Тръмп заяви, че САЩ ще наложат мита от 25% на „всяка кола, която идва в САЩ от Европейския съюз“.

В интервю за Wall Street Journal, публикувано във вторник, министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос каза, че решението по отношение на митата за автомобилите ще бъде отложено поради продължаващите преговори с Мексико, Канада и Европейската комисия.

Акциите на Schaeffler, Michelin и Faurecia поевтиняха с по около и над 4%. В същото време германската компания Continental отчете понижение в стойността на книжата си с 13,2% заради очакване за влошаване на финансовите й резултати.

От друга страна, енергийният сектор получи подкрепа от поскъпването на петрола заради по-голямо от очакваното свиване на запасите от суров петрол в САЩ.

Акциите на производителя на слухови апарати GN Store Nord поскъпнаха със 7,5%, след като компанията завиши очакванията си за продажбите и печалбата през 2018 г.

Норвежката компания Marine Harvest, която е един от най-големите производители на сьомга в света, пък беше подложена на натиск в сряда заради ревизиране на прогнозата й за производството за тази година в посока надолу. Това доведе до поевтиняване на книжата й с 1%.

Във фокуса на пазарите остава стартът на нов кръг от разговори във Вашингтон в сряда, с които да се намери решение на продължаващия търговски спор между двете най-големи икономики в света САЩ и Китай. Тръмп обаче заяви, че не очаква да има напредък.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
хахахаха, спокойно това не е единственото нещо което незнаеш :):) Като цяло до сега не съм забелязъл знания в теб по нито една тема ... иначе за сьомгата, да ти издам ощ една тайна която очевидно сега ще разбереш ... само дивата е червена, тая от фермите е боядисват зада е червена !!!Чети повече и по малко се кланяй на путин и други деграданти. Четенето ще ти отвори очите за много неща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още