IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предупреждение за печалбата срина акциите на Continental

Книжата отчетоха най-големия спад в цената си от почти десет години

18:07 | 22.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Заради увеличените разходи и очакванията за по-ниски приходи германският автомобилен поддоставчик Continental отново намалява своите финансови цели. Листнатият на германския водещ индекс Dax концерн от Хановер обяви в сряда, че коригираната оперативна възвръщаемост (EBIT марж) ще възлезе на повече от девет процента тази година. Досега обаче ръководеният от изпълнителния директор Елмар Дегенхарт Борд очакваше марж от над 10 на сто.

Очаква се приходите да бъдат около 45 млрд. евро вместо прогнозираните по-рано 46 млрд. евро. Целите за дивизията Powertrain, която трябва да бъде пусната на борсата като самостоятелна компания, няма да бъдат постигнати.

Акциите на автомобилния доставчик и производител на гуми поведоха губещите във Франкфурт и се сринаха с 14%, а търговията беше спирана на няколко пъти заради високи продажби. Това беше най-големият спад на цената на Continental от почти десет години и натовари същевременно и акциите на производителите на автомобили, предава Ройтерс.

Преди всичко две тенденции са от решаващо значение за намалената прогноза за продажбите. Секторът на оригиналното оборудване в дивизията за доставките за автомобилни производители е под очакванията в Европа и Китай, като в тези региони по-слаб е и бизнесът с производството на гуми. Освен това разходите за разработка в подизпълнителския бизнес са се увеличили поради високите поръчки - през първата половина на годината получените поръчки достигнаха рекордно ниво от повече от 20 милиарда евро.

Conti също така отчете по-високи разходи в отдела за двигатели поради преминаването към системи за хибридни и чисто електрически автомобили. През третото тримесечие компанията очаква приходи на обща стойност около 11 милиарда евро,а прогнозираният оперативен резултат е печалба за над 700 милиона евро.

Това е второто предупреждение за печалба в рамките на няколко месеца. През април Continental намали прогнозата си за приходите за първата половина на годината със 150 млн. евро заради новите процедури за изпитване на емисиите на отработени газове.

Групата потвърди прогнозата си едва в началото на август, но бе по-предпазлива поради нарастващите разходи заради ръста на поръчки. По това време ръководството все още се надяваше на ускоряване в края на годината, за да постигне целите си. Защо прогнозата се е влошила значително в кратък период от време, остава неясно.

"Може би това е началото на по-слаба икономическа среда", казва Франк Швопе от NordLB. Анализаторите на Berenberg също виждат признаци, че автомобилната индустрия се влошава. Това би ударило бранша в период, в който той инвестира масово в разработването на електромобили, автономно шофиране и нови услуги за мобилност, а и се нуждае от приходи.

Сривът на акциите на Conti може да бъде свързан и с несигурността на много инвеститори по отношение на предстоящото корпоративно преструктуриране, смята анализаторът Швопе. „Никой не знае дали всичко ще мине гладко“.

В средата на юли Continental реши да предприеме сериозно корпоративно преструктуриране и дългоочакваното частично публично предлагане на своето поделение за задвижващи технологии. Ще бъде изградена холдингова структура под марката Continental Group, която ще се състои от трите дивизии Continental Rubber, Continental Automotive и Powertrain.

Новата структура ще се реализира до 2020 г. Частично борсово излизане на поделението Rubber (гуми и индустриални гуми) засега не се планира, но остава опция за бъдещето. Continental обяви, че по този начин възнамерява да се справи по-добре с предизвикателствата в автомобилната индустрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още