IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP отчете 41% понижение на нетната си печалба

Компанията публикува печалба за третото тримесечие възлизаща на стойност от 2,3 милиарда долара

12:10 | 29.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Енергийният гигант BP отчете 41% спад в нетната си печалба за третото тримесечие. Според компанията намалението се дължи на по-малкото приходи от добив, по-ниските цени на петрола и по-високите разходи за поддръжката, предава CNBC .

BP публикува печалба за третото тримесечие, възлизаща на стойност от 2,3 милиарда долара. За същия период миналата година BP отчита печалба от 3,8 милиарда долара, а за второто тримесечие на 2019 г. – 2,8 милиарда долара. Акциите на BP са поевтинели с повече от 4% от началото на годината.

Резултатите показват, че базираната във Великобритания компания за петрол и газ все пак успява да надмине очакванията на анализаторите въпреки резкия спад на нетната й печалба за третото тримесечие. Очакваната печалбата на самата компанията бе за 2 милиарда долара.

Отчетът се появява малко след като главният изпълнителен директор Боб Дъдли, който работи с BP от 40 години и заема позицията на изпълнителен директор почти десетилетие, обяви, че скоро ще се оттегли от поста си.

Дъдли ще бъде заменен от сегашния изпълнителен директор по добива Бърнард Луни след представянето на годишния отчет на компанията за 2019 г. на 4 февруари 2020 г.

През септември Дъдли заяви, че BP ще се стреми да продаде някои от най-въглеродоемките си проекти и да намали инвестициите в други, за да се опита да подобри екологичния си отпечатък. Но през последните месеци множество активисти за климата изразяват недоволството си от липсата на действие от страна на енергийният гигант за намаляване на въглеродните му емисии.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още