IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската верига супермаркети Morrisons приема оферта за поглъщане

Американската група за частни инвестиции CD&R предлага почти 10 млрд. долара за Morrisons

10:10 | 21.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Bloomberg L.P.</em></p>

Bloomberg L.P.

Британската верига супермаркети Morrisons склонява на оферта за поглъщане от 7 млрд. паунда (9,54 млрд. долара) от американската група за частни инвестиции Clayton, Dubilier & Rice (CD&R), отклонявайки по този начин по-ниска оферта от 6,7 млрд. паунда на консорциума под ръководството на Forbank Investment Group, част от Softbank. Според Morrisons офертата на CD & R е на стойност 285 пенса на акция, предава DPA.

Това дава на веригата супермаркети стойност от 9,7 милиарда лири, включително дълга. Бордът на директорите на компанията възнамерява единодушно да препоръча офертата. Акциите на Morrisons затвориха на ниво от 279,2 пенса, което предполага, че инвеститорите очакват по-висока оферта.

Morrison е четвъртата по големина верига магазини за хранителни стоки във Великобритания и от май е отклонила пет оферти, съобщават запознати източници. Британската верига супермаркети съобщи през юни, че е отхвърлила оферта за 5,5 млрд. паунда на Clayton Dubilier & Rice.



Британските вериги магазини в ниския сегмент на пазара, който е много конкурентен, се борят с възхода на онлайн пазаруването и с предизвикателствата от германските дискаунтъри Aldi и Lidl, въпреки че се справят по-добре с пандемията от останалите търговци на дребно.

Инвеститорите опитват да извлекат печалба от подобряването на перспективите пред веригите за хранителни стоки, след като блокадите предизвикаха ръст на разходите във физически магазини и за онлайн покупки на храни. Тъй като получи разрешение магазините ѝ д останат отворени, подобно на други търговци на дребно от основна необходимост, Morrison и конкурентни британски супермаркети, включително Tesco и J Sainsbury се справят по-добре от останалите магазини.

Фондове за частни капиталови инвестиции се насочват към сектора, като третата по големина верига за хранителни стоки във Великобритания Asda Group беше придобита от  TDR Capital и The Issa Brothers за 6,5 млрд. паунда. Американската верига Walmart, която притежаваше Asda от 1999 г. насам, запазва миноритарен дял. Сделката с Asda се случи две години след като регулаторите блокираха предишен опит на Walmart да продаде бизнеса на по-големия конкурент във Великобритания Sainsbury.

Придобиванията на британски супермаркети предизвикват критики, включително от депутата Дарън Джоунс, който тази седмица писа писмо до главния изпълнителен директор на Службата за конкуренция и пазари Андреа Косчели с въпрос дали регулаторите имат правомощия „да се намесят, когато нови собственици действат безотговорно“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още