IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските лейбъристи обмислят подкрепа за нов референдум за Brexit

Те се надяват този път избирателите да гласуват за оставане в блока на 28-те

16:09 | 24.09.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британската опозиционна Лейбъристка партия потвърди днес, че ще води голям дебат за Brexit на партийния си конгрес тази седмица, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Тъй като преговорите между Обединеното кралство и Европейския съюз изпаднаха в задънена улица, много лейбъристи смятат, че тяхната лява партия може и е длъжна да предизвика произвеждането на нов референдум за Brexit с надеждата този път избирателите да гласуват за оставане в блока на 28-те. 

Партийният лидер Джереми Корбин дълго време се противопоставяше на идеята, но той и други ръководни кадри в партията са поставени под натиск да променят мнението си. Докато делегатите се събираха в Ливърпул, едно послание бе отпечатано на стотици тениски и платнени торбички: "Обичай Корбин, мрази Brexit".

Откакто Великобритания гласува през 2016 г. за напускане на ЕС, лейбъристите казаха, че ще уважат резултата, макар и да искат по-тесни взаимоотношения с блока от тези, които опитва да изгради консервативното правителство на премиера Тереза Мей. Сега, когато преговорите са в застой, а Обединеното кралство трябва да напусне ЕС през март, много членове казват, че партията трябва да смени курса.

"Лейбъристите трябва да вземат решение. Времето за колебания свърши", каза Майк Бъкли от инициативата "Лейбъристи за народен вот", която води кампания за нов референдум.

Няколко хиляди поддръжници на инициативата излязоха днес на шествие в Ливърпул, развявайки знамената на ЕС и на Обединеното кралство. Те издигнаха плакати с надпис "Да излезем от Brexita".

Над 100 местни лейбъристки сдружения внесоха молби на конгреса с искане за обществено допитване дали британците искат да напуснат ЕС при условията, договорени от правителството, или да останат в ЕС. Дебатът по темата е насрочен за вторник.

Британският министър за Brexita Доминик Рааб изрази днес увереност, че Лондон в крайна сметка ще стигне до споразумение с Европейския съюз, предаде Ройтерс.

"Продължаваме да преговаряме честно и добросъвестно, ще опитаме и ще постигнем най-добрата сделка, която можем, но сме готови за всички възможности", заяви той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
shellymarr1115
преди 5 години
Аз правя над $ 7k на месец, работещи на непълен работен ден. Продължих да чувам други хора да ми кажат колко пари могат да направят онлайн, затова реших да го разгледам. Е, всичко беше вярно и напълно промени живота ми. Това е мястото, където започнах.....>>>> Ecash10.COM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
Това англичаните са го измислили:Дори да получат независимост, колониите не престават да бъдат колонии (икономически). Обаче в ЕС алъш-веришът попада под тарифни и нетарифни ограничения.Иначе, пак си стават колонии, колкото и по-малко да им капе.От туйцък, от онуйцък - капе :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
red6
преди 5 години
Да, ама вече не може да се цоца така от Индия, Пакистан, Африка... В 21 век колониализма не минава или ако мине някоя практика, то почти не си струват ползите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
"Да се махат, нали си имат пакистанци и индийци. Да правят съюз с тях."Амин!Нали и затова е тоя Брексит.Да цоцат от колониите, че иначе ше хранят поляци и пр. на изток.И като миньоните, да служат на Господаря отвъд голямото блато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
mrynmryn
преди 5 години
Да се махат, нали си имат пакистанци и индийци. Да правят съюз с тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още