IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюно льо Мер и процесът на взимане на решения в еврозоната

Реформата в еврозоната трябва първо да се одобри от Париж и Берлин, след това от Мадрид и Рим, и едва тогава от другите, смята френският икономически министър

17:35 | 22.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

„Да спрем да говорим и да действаме“ е основното послание, което ще изпрати френският министър на икономиката Брюно льо Мер на своите колеги по време на планираното заседание на Еврогрупата по-късно днес. Темата е ключова – реформите в еврозоната, пише европейското издание Politico.

В интервю Льо Мер е категоричен, че реални промени във валутния съюз се обсъждат поне от 10 години, но досега нищо в тази насока не е свършено.

Ето и как вижда процеса френският министър - важните решения трябва да бъдат взети от Франция и Германия и на първо място е важно те да изгладят различията си. След това предстоят дискусии с другите две големи икономики в еврозоната – Испания и Италия, а следващата фаза е споразумение и с останалите 15 финансови министри от съюза.

„Това е точно така“, казва френският икономически министър, запитан дали еврозоната е замислена да взима решения точно по този начин.

„Аз искам политически решения и не съм тук за брътвежи. Ние не можем да си позволим да дърдорим, когато има такива спешни задачи за решаване“, казва още Льо Мер.

Думите на французина едва ли ще се приемат много позитивно в Мадрид и Рим, камо ли в останалите държави от валутния съюз. Той обаче е категоричен – дойде времето за реализъм, а не за съобразяване с чувствата на другите.

На този етап Франция и Германия договориха, че до юни 2018 година трябва да има отговор на три предизвикателства – банковия съюз, обединение на капиталовите пазари в ЕС и хармонизацията на корпоративните данъци. Целта е доста амбициозна предвид факта, че Германия едва ли ще има нормално функциониращо правителство преди март, тоест ще има едва три месеца за съгласуване на позициите с другите държави.

„Ако не можем да се вместим в тези три месеца, това реално ще означава, че не можем да продължим напред“, казва обаче Брюно льо Мер. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още