IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция и Германия ще излязат с обща позиция за реформите в еврозоната до юни

Очаква се тя да включва въпросите за изравняването на данъците, капиталовите пазари и банковия съюз

13:41 | 19.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Франция и Германия искат да договорят обща позиция за реформите в еврозоната, която да включва въпросите за изравняването на данъците, капиталовите пазари и банковия съюз. Това трябва да стане в периода между март и юни тази година, заяви френският министър на финансите Брюно льо Мер след среща в Париж с германския си колега Петер Алтмайер, съобщава Ройтерс.

По думите му френско-германската позиция ще подтикне и останалите държави членки да се присъединят към идеите.

Приоритет на двете страни е завършването на банковия съюз и този на капиталовите пазари, както и изравняването на данъците, каза още министърът. 

Доскоро Германия имаше притеснения за това как ще се разпределя рискът между държавите в еврозоната, ако се задълбочи прогресът с банковия съюз. Въпреки надзора на Европейската централна банка (ЕЦБ) валутният съюз има трудности с договарянето на механизъм, който да помага на затруднените национални банки, както и с постигането на обща система за гарантиране на влогове, посочва още Ройтерс.

Според Алтмайер рискът може да бъде ограничен с пътна карта, която да помогне за предотвратяването на бъдещи кризи в банковия сектор.

От своя страна френският министър посочи, че властите в Париж са готови да отговорят на германските притеснения и най-вече на това за начина, по който се решава въпросът с необслужваните заеми. Той е и особено чувствителен и за Италия заради големия брой лоши кредити към някои от банките в страната.

„Това е категоричен пример за волята на Франция да преодолее някои технически проблеми, които продължават с месеци или години, и да постигне консенсус и договореност“, посочи още Льо Мер. Той допълни, че двата с Алтмайер ще имат обща среща в понеделник със своите колеги от Испания и Италия, с които ще обсъдят интеграцията в еврозоната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още