IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бруно льо Мер: Франция е готова да се обърне към СТО заради американските мита

Националният данък върху дигиталните компании не е дискриминиращ и касае всички страни, не само САЩ, заяви френският финансов министър

16:15 | 08.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Френският финансов министър Бруно льо Мер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският финансов министър Бруно льо Мер. Снимка: Ройтерс

Франция е готова да се обърне към Световната търговска организация (СТО) във връзка с възможните наказателни мита на САЩ върху шампанското и други френски стоки в спора за планирания от Париж данък за интернет компаниите. Това заяви днес френският министър на икономиката и финансите Брюно льо Мер, цитиран от Ройтерс и БТА. 

"Готови сме да отнесем случая до международен съд, по-специално СТО, тъй като националният данък върху дигиталните компании засяга американски компании по същия начин, както и компании от Европейския съюз (ЕС) или френски, или китайски компании. Не е дискриминиращ", уточни Льо Мер в ефира на телевизия Франс 3.

"Според нас тези санкции нямат правно основание", каза френският министър.

В началото на седмицата САЩ заплашиха да наложат мита на френски стоки за около 2,4 милиарда долара. Списъкът включва млечни продукти, сред които сирена, пенливи вина, козметика и козметични принадлежности, чанти и порцелан. Допълнителните мита за тези категории стоки могат да достигнат 100 процента.

По-рано през седмицата от ЕС заявиха, че блокът е готов да реагира като едно цяло, ако Вашингтон все пак решат да наложат мита срещу Париж.

Говорител на Европейската комисия (ЕК) заяви във вторник (3 декември), че блокът ще се стреми към „извънредни дискусии, за да разреши този проблем по приятелски начин“, за да предотврати спор в СТО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още