IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България одобри 200 млн. евро повече за научни изследвания в ЕС

Предстоят тристранни срещи в ЕП за вътрешно разпределение на 85,5 млрд. евро от бюджета на Рамкова програма „Хоризонт Европа“ (2021 - 2027 г.)

17:21 | 04.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България подкрепи предложението за увеличаване на бюджета на Рамковата програма „Хоризонт Европа“ (2021 - 2027 г.) с 200 милиона евро по Действия „Мария Склодовска-Кюри“, което беше одобрено от Съвета по конкурентоспособност на Европейския съюз в част „Научни изследвания“. На заседанието на 29 септември в Брюксел, беше приет общ подход, с който да се създаде регламент и програма при вътрешното разпределение в Евросъюза на над 85,5 млрд. евро за научни изследвания и иновации, съобщи правителственият пресцентър.

Според заместник-министър Карина Ангелиева, която участва в заседанието, в следващия програмен период трябва да се направят по-силни взаимовръзки на „Хоризонт Европа“ с други програми на ЕС, а също така и със структурните фондове и новия механизъм за възстановяване „Next Generation EU“.

Предстоят тристранни срещи с Европейския парламент, които ще позволят стартирането на програмата от 1 януари 2021 г.

Участниците в заседанието обсъдиха и въпроса за регламентираното присъединяване на трети страни към „Хоризонт Европа“, както и на възможността юридически лица да бъдат изключвани от участие в конкурси за подаване на проектни предложения, когато е необходимо да се гарантира защитата на стратегическите интереси на Съюза и на държавите членки.

От правителствената пресслужба информираха, че на заседанието на кабинета са одобрени резултатите от неформалната видеоконферентна среща на министрите на вътрешните работи, организирана от Германското председателство на Съвета на ЕС на 8 октомври. Дискусиите са били за Пакта за миграция и убежище, както и Европейското полицейско партньорство - стратегическият път напред.

От МС съобщават, че неформална видео конференция на министрите на външните работи/търговията на ЕС ще се проведе на 9 ноември в Брюксел, Белгия. В дневния ред са включени преглед на търговската политика на Европейския съюз и перспективи за Световната търговска организация, търговски отношения с Китай, по-конкретно преговори по Всеобхватно инвестиционно споразумение, и търговски отношения със САЩ.

Съвет „Общи въпроси“ (СОВ) ще заседава на 10 ноември чрез видеоконферентна връзка. Той ще започне подготовката на заседанието на Европейския съвет, насрочено за 10-11 декември. На него ще се проведе дискусия относно докладите по всеобхватния механизъм по върховенството на правото за пет държави членки - Белгия, България, Чехия, Дания, Естония.

България последователно подкрепя създаването на общоевропейски механизъм, който оценява върховенството на правото във всички държави членки по обективен, безпристрастен и недискриминационен начин, уверяват от МС.

Съветът ще обсъди още хода на преговорите за бъдещите отношения с Обединеното кралство, прилагането на Споразумението за оттегляне и подготвеността на ЕС за всички възможни сценарии след края на преходния период на 31 декември 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още