Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Българите продължават да се оплакват от корупцията, но ги е страх да докладват

България е втора в ЕС по дял на хората, платили подкуп за публична услуга, и е сред лидерите по недоверие в публичните институции,

Българите продължават да се оплакват от корупцията, но ги е страх да докладват

Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Почти една пета от българите са платили подкуп, за да получат публична услуга, в предходните 12 месеца, което нарежда страната ни на второ място в ЕС след Румъния. Приблизително една трета са използвали лични контакти, за да получат публична услуга, а над две трети смятат, че правителството се управлява от частните интереси на шепа хора с едър бизнес, като доверието в институциите остава на ниско ниво.

Това са сред основните изводи на Transparency International в редовния доклад за корупцията в Европа.

Според данните, публикувани в доклада, над две трети от българите смятат, че депутатите са най-корумпирани в държавата, следвани от премиера (56%), представителите на правителството (49%) и представителите на местната власт, вкл. кметовете (43%).

Почти половината българи казват, че усещат, че нивото на корупция в държавата се е увеличило за една година, докато една трета смятат, че е останало същото като предходната година. По този показател страната ни е на трето място в ЕС, като ни изпреварват само Кипър, където 65% смятат, че корупцията се е увеличила, и Словения, където на същото мнение са 51% от населението.

На въпрос дали правителствената корупция е проблем в тяхната страна, 62% от хората средно за ЕС потвърждават. По-малко от 20 на сто от хората, живеещи в Дания и Финландия, смятат, че корупцията в правителството е голям проблем, докато над 85 на сто от хората в България, Хърватия, Кипър, Италия, Португалия и Испания вярват, че е така.

Общо 80 процента от гражданите в Кипър смятат, че тяхното правителство не се справя добре в борбата срещу корупцията. Две трети или повече хора в България, Хърватия и Чехия мислят по същия начин.

Хората в Австрия, Дания, Финландия, Германия, Ирландия, Люксембург, Холандия и Швеция имат високо ниво на доверие във всички институции. За разлика от тях, България, Кипър, Полша и Румъния постоянно показват най-ниското ниво на доверие в институциите.

Още по темата

В 18 държави доверието в институциите на ЕС е по-високо от доверието в националните правителства. Има особено големи разлики в нивата на доверие между националните правителства и ЕС в страни като Румъния (33%), Словения (31%), Полша (30%), Испания (29%) и Хърватия ( 28 на сто).

Опитът на гражданите с корупцията е тревожен и при работата им с публични клиники или болници, услуги, които може би никога не са били по-важни от сега. Средно 6% от хората в региона на ЕС са платили подкуп, за да получат достъп до здравни услуги, а 29% разчитат на лични връзки, показват данните, публикувани в доклада. Процентът на подкупите в здравния сектор е най-висок в Румъния (22 процента) и България (19 процента), а повече от четири на всеки 10 потребители на здравеопазване разчитат на лични връзки в Чехия (54 процента), Португалия (46 на сто) и Унгария (41 на сто).

Повечето хора в ЕС (52 на сто) също се съмняват, че държавните поръчки се разпределят по конкурентен начин. Вместо това те смятат, че доставките на стоки и услуги в техните страни често се решават чрез използване на подкупи или лични връзки. Това мнение се споделя от поне половината от хората в 16 от 27-те страни от ЕС, включително някои от най-големите икономики в региона, като Франция (50%) и Германия (57%), достигайки най-високите си показатели в България (76 на сто), Кипър (75 на сто) и Гърция (74 на сто).

Скандинавските държави, Естония и Ирландия са единствените държави-членки, в които мнозинството смята, че държавните поръчки се разпределят предимно по конкурентен начин. В целия ЕС също се смята, че големите компании не изпълняват своите фискални отговорности.

Само 47 на сто от хората в ЕС смятат, че могат безопасно да докладват за корупция, а 45 на сто се страхуват от репресии. Страхът от преследване след докладване на корупция е най-висок в Кипър (76 процента), Хърватия (72 процента), Словения (66 процента) и България (65 процента). За разлика от тях, над две трети от хората смятат, че е безопасно да докладват за корупция в Австрия, Дания, Финландия и Германия.

Финландия, Швеция и Гърция са трите страни, в които се смята, че служителите се сблъскват по-често с последици, като около трима на всеки 10 души смятат, че редовно се предприемат подходящи действия срещу корупцията. В другия край на спектъра са България, Латвия и Словения, където по-малко от 10% от хората смятат, че държавните служители са изправени пред последствия заради корупция.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова
Още по темата: Европа

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
2
 
4
mrynmryn до: Toranaga
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Най-силният? Пиян ли си или твърде дълго не си се прибирал тук? Повече хора отглеждат зеле, отколкото тютюн, просто за 2-рото има стабилни субсидии, без тях, никой няма да си прави труда да го отглежда. Благодарение именно на ДПС, защото техният електорат се занимава с това.
1
 
5
 
3
Toranaga до: terziеv
преди 3 месеца
Аз съм горд българин, но не мога да си затварям очите за слабостите ни.И тук в Австрия е яка корупция, но поне съдебната система работи и от време на време пляска през ръцете, докато в БГ, като критикуваш, те изкарват луд, неразбиращ или болен. Нещо за Пеевски и съсипването на най- силният ни отрасъл - тютюнопроизводство и цигари ... да си мълча ли Терзиев ??Цъкай минуси - ако ти е кеф, но истината си остава ...
2
 
2
 
2
terziеv до: Toranaga
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
В ада има специално място за хората, които мразят собствения си народ. Не се оплакват, защото няма смисъл. Да не мислиш, че немците се оплакват от истинска корупция. Ако беше така, Вирекард нямаше да просъществува толкова години.
1
 
5
 
1
преди 3 месеца
Тази статия много добре описва бедната душичка на средностатистическия българин ...

Още от Европа
Лашет пое отговорността за изборния провала на консерваторите в Германия