Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

CME придобива NEX, създавайки нов гигант в търговията с деривати

Сделката оценява британската компания на 5,5 млрд. долара

CME придобива NEX, създавайки нов гигант в търговията с деривати

Снимка: Архив Ройтерс

Американският борсов оператор CME Group придобива Nex Group на британския бизнесмен Майкъл Спенсър в трансатлантическа сделка, която създава гигант в търговията с финансови инструменти от фючърси до държавни ценни книжа (ДЦК) и чуждестранна валута, предава Bloomberg.

Главният изпълнителен директор на CME Тери Дънфи се противопоставя на скептицизма в индустрията към големите трансгранични сливания със сделка, която оценява лондонската NEX на 3,9 млрд. паунда (5,5 млрд. долара). СМЕ, която вече почти държи монопола над търговията с фючърси върху ДЦК, ще добави към себе си BrokerTec – най-големия пазар за търговия с държавни облигации.

Останалите борсови оператори се колебаят дали да предприемат трансгранични сливания. На годишната конференция Futures Industry Association този месец в Бока Ратон, Флорида, топ мениджърите на пазара подчертаха трудностите пред международните сделки. Година по-рано самият Дъфи говори за трудностите при международните придобивания, заявявайки, че страните вярват, че техните оператори са „част от ДНК-то им“.

NEX и СМЕ са се договорили за цена от 500 пенса и 0,0444 нови акции на СМЕ, сочи изявлението от четвъртък. При сегашната цена на акция и обменни курсове това оценява всяка акция на NEX на 1000 пенса – премия от 49,2% над цената на затваряне от 15 март, малко преди Bloomberg да съобщи за интереса на оператора към NEX.

59-годишният Дъфи изгради СМЕ чрез големи придобивания, включително сделки с Chicago Board of Trade и New York Mercantile Exchange. Обвързването на CME и NEX в търговията с деривати може да бъде подкрепено и от останалите им бизнеси.

62-годишният Спенсър ще се присъедини към борда на СМЕ след приключване на сделката и ще поеме ролята на посланик на новата компания в сделките ѝ с ключови клиенти, регулатори и представители в Европа и Азия. Британският бизнес има състояние от около 1,03 млрд. паунда.

NEX, която е по-известна със старото си име ICAP, доминира в онлайн търговията с държавни облигации. Подразделението ѝ за търговия с фиксирана доходност контролира около 80% от търговията на пазара за 14,5 трлн. долара. СМЕ пък се радва на почти пълен монопол върху търговията с фючърси върху ДЦК.

Опитите за големи борсови сливания, например това между London Stock Exchange (LSE) и Deutsche Boerse, срещнаха отпор от антитръстовите власти през последните години, но разширяването на СМЕ с NEX може да бъде по-лесно за приемане от регулатори и политици, коментира Ройтерс.

В момент, в който пазарните участници търсят начини да свият разходите за търговия и да управляват риска по-ефективно, придобиването ще ни позволи да създадем значителна стойност и ефективност за нашите клиенти в цял свят“, заяви още Дъфи.

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Кадър на деня за 17 юли