IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Commerzbank с тримесечна загуба, сигнализира за влошаване на перспективите

Банката заделя 272 милиона евро за потенциални лоши кредити, като предполага, че провизиите могат да скочат отново съвсем скоро

11:22 | 05.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германският кредитор Commerzbank AG отчете нетна загуба в размер на 69 милиона евро през третото тримесечие, докато приходите му спадат с 6,8%.

Вторият по големина заемодател в Германия предупреди, че перспективите за лошите кредити могат да бъдат помрачени допълнително в зависимост от това как ще се развие втората вълна на пандемията от коронавирус.

Приходите на банката се свиват през третото тримесечие до 2,03 млрд. евро спрямо 2,18 млрд. евро преди година, съобщава Bloomberg. 

Анализаторите очакваха загуба в размер на 49 млн. евро, както и приходи от 2,06 млрд. евро.

Банката заделя 272 милиона евро за потенциални лоши кредити, като предполага, че провизиите могат да скочат отново съвсем скоро.

„Бързо развиващата се природа на коронавирусната пандемия означава, че формата и въздействието на мерките за реагиране“ ще трябва да бъдат „наблюдавани много внимателно през следващите дни и седмици“, заявиха от Commerzbank в четвъртък. „Това, от своя страна, може да доведе до съответни преоценки на индивидуалните прогнози за приходите и печалбата“, добавят от банката.

Предпазливият тон контрастира с повечето европейски кредитори, които описват относителното спокойна обстановка през лятото, докато се стремят да убедят регулаторите да им бъде позволено да възобновят изплащането на дивиденти. Под ръководството на главния изпълнителен директор Мартин Цилке, който ще напусне поста в края на годината, Commerzbank ограничи бизнеса с инвестиционно банкиране и се съсредоточи върху кредитирането.

Commerzbank Commerzbank

Commerzbank заяви, че качеството на нейния кредитен портфейл остава високо и че почти всички кредитополучатели са възобновили обслужването на своите дългове, след като гратисните периоди за вноските приключиха през третото тримесечие, повтаряйки коментарите, направени по темата от Deutsche Bank

Банката повиши прогнозата си за ключовата мярка за капиталова адекватност, като заяви, че сега очаква съотношението на базовия собствен капитал от първи ред да достигне най-малко 13% до края на годината, в сравнение с предходна прогноза от 12,5%. През третото тримесечие стойността му е 13,5%.

Commerzbank Commerzbank

И все пак Commerzbank изтъкна, че вероятно ще отчете годишна загуба предвид въздействието на пандемията и разходите около мерките за преструктуриране.

През август кредиторът реши да не отваря отново 200 клона, които бяха затворени в началото на годината заради пандемията. Според говорител на института засегнатите клонове са тези, които така или иначе е трябвало да бъдат затворени като част от стратегията на Commerzbank 5.0.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още