IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank излезе на първа годишна печалба от 2014 г. насам

Германският кредитор е под сериозен контрол от страна на инвеститорите заради продължителните, и все още продължаващи, проблеми

13:09 | 01.02.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-голямата германска търговска банка Deutsche Bank отбеляза първата си годишна нетна печалба от 2014 г. насам въпреки слабото четвърто тримесечие и на фона на нарастващи спекулации за сливане и серия други трудности, съобщава CNBC.

Печалбата възлиза на 341 млн. евро за 2018 г., макар че не успя да надвие очакванията на анализатори в анкета на Ройтерс за 461 млн. евро. Само за четвъртото тримесечие банката отбеляза загуба от 409 млн. евро, което също остана под прогнозите.

„Възвръщаемостта ни върху рентабилността показва, че Deutsche Bank е на прав път. Сега наш приоритет е да направим следващата стъпка. През 2019 г. целим не само да спестим разходи, но и да осъществим инвестиции, фокусирани върху растежа. Целим да увеличим рентабилността значително през тази година и след това“, каза главният изпълнителен директор Кристиан Зевинг в изявление.

Нетните приходи възлизат на 25 млрд. евро за годината и на 5,5 млрд. евро за последното тримесечие на 2018 г., което е с малко остана под оценките.

Германският кредитор е под сериозен контрол от страна на инвеститорите заради продължителните, и все още продължаващи, проблеми. Банката бе ударена от редица глоби и няколко провалили се опити за преструктуриране. Наскоро пък централата ѝ бе обискирана от прокуратурата по разследване за пране на пари.

Главният финансов директор на Deutsche Bank Джеймс фон Молтке заяви за CNBC, че последното тримесечие е било „предизвикателно“.

„Очевидно спадът на пазара бе много предизвикателен, а и преминахме през някои особени, ако щете, заглавия. От гледна точка на спада сме доволни от представянето си“, каза той.

Годишните нетни приходи от инвестиционното банкиране са се свили с 8% на годишна база, а на бизнеса за управление на активи – с 14% на годишна база. Deutsche Bank каза още, че подразделението за управление на активи е изправено пред „трудни“ пазарни условия, тъй като управляваните активи са намалели с 5% през четвъртото тримесечие.

„Полагаме усилия, за да стабилизираме и увеличим приходите след преструктурирането и преоформянето на бизнеса през 2018 г.“, каза още фон Молтке.

Продължаващите проблеми на банката и свиващата се пазарна капитализация доведе до спекулации за потенциално сливане с Commerzbank. В четвъртък материал на Bloomberg предположи, че сливане може да има още в средата на 2019 г., ако усилията за преструктуриране на банката не постигнат целите си.

Фон Молтке заяви, че „има много спекулации, но няма да коментира сливания“.

„Изпълняваме плана, който сме дефинирали и, както каза Кристиан на няколко пъти, мисля, че сме изцяло фокусирани върху нашия бизнес и изпълняваме плановете, които сме определили“, добави той.

Зевинг каза миналата година, че банката трябва да се фокусира върху това отново да стане печеливша, а не върху сливане или придобиване. Германското правителство потвърди подкрепата си за Deutsche Bank.

Министърът на икономиката Петер Алтмайер каза за CNBC в Давос миналата седмица, че банката е преминала през известни проблеми, но все още е стабилна.

В същото време в четвъртък Wall Street Journal обяви, позовавайки се на свои източници, че правителството е готово да подкрепи потенциално сливане между Deutsche Bank и Commerzbank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още