IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank привлече нов голям акционер

Американският фонд Capital Group купува 3,1% от акциите и става четвърти по големина инвеститор в най-голямата германска банка

16:48 | 06.02.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

„Денят на инвеститорите“ на Deutsche Bank очевидно си е струвал. По всичко изглежда, че от събитието през декември насам доверието на инвеститорите към новата стратегия на изпълнителния директор Кристиан Зевинг се е увеличило, поне донякъде.

Особено ярък пример е влизането на американския фонд Capital Group. Калифорнийският център за събиране на капитал е закупил 64 милиона акции, или 3,1 процента от акциите в Deutsche Bank, на стойност около половин милиард евро. Това става ясно от подадени до регулаторите документи.

Това представлява първото привличане на основен нов акционер в банката от повече от година насам, след като през последните години германската кредитна институция отчете солидни финансови загуби.

Зевинг и финансовият директор Джеймс фон Молтке може да считат това като личен успех. Защото Capital Group се е срещнал лично с топ мениджърите по време на "Investor Deep Dive", пише Handelsblatt, цитирайки източници от финансовите среди. Deutsche Bank не пожела да коментира темата. Изглежда разговорът е убедил фондовата компания да влезе в германската банка. С инвестицията си базираният в Лос Анджелис инвестиционен гигант Capital Group, който управлява 1,8 трлн. долара, се превръща в един от най-големите акционери в Deutsche Bank – четвърти по големина след кралското семейство на Катар, което продължава да бъде водещ акционер в германската банкова институция с дял от 6,1%, най-големия в света инвестиционен фонд BlackRock с дял от 4,5 на сто, както и фонда Hudson Executive Capital с дял от 3,14%.

Акциите на Deutsche Bank поскъпват рязко с близо 10% на борсата във Фрнакфурт. „Щастливи сме за всички наши акционери, особено за тези, които имат успеха и доверието на Capital Group", се казва в официално съобщение на най-голямата германска банка.

През миналия юли главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Кристиан Зевинг разкри амбициозните си планове за преструктуриране на банката и през декември представи на инвеститорите актуализирана информация за напредъка на реформата. В края на януари той обеща „да премине в настъпление" през 2020 година въпреки разходите за преструктуриране, които докараха на Deutsche Bank през 2019 г. най-голямата ѝ годишна финансова загуба за последните пет години.

Ройтерс припомня, че преди няколко години Capital Group притежаваше дял от Deutsche Bank, но след това го продаде.  

Capital Group се счита за дългосрочен инвеститор, който не има краткосрочен хоризонт, нито е активист. Активите в управлението ѝ са малко под 2 трилиона долара. Ето защо влизането на такава фондова компания е сигнал за доверие към банката.

Това обяснява и реакцията на цената на акциите, които временно поскъпнаха с повече от девет процента в четвъртък сутринта и са сред най-силната стойност в германския индекс Dax. Цената на акциите се повиши с повече от една трета от Деня на инвеститора насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
Днес привлече, утре завлече - разликата е само в представката! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още