Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Deutsche Bank: Ускорената инфлация в еврозоната е с по-дълготраен характер

Ръководителят на германския кредитор призовава ЕЦБ да преразгледа своята извънредна пандемична парична политика

Deutsche Bank: Ускорената инфлация в еврозоната е с по-дълготраен характер

Главеният изпълнителен директор на Deutsche Bank AG Кристиан Зевинг. Снимка: Bloomberg L.P.

Сегашното ускорение на инфлацията в еврозоната вероятно ще се окаже по-дълготрайно явление, заяви главеният изпълнителен директор на Deutsche Bank AG Кристиан Зевинг, добавяйки своето виждане към увеличаващата се група от финансови експерти и политици, призоваващи централните банки да реагират на ситуацията. 

Още по темата

„Нивото на инфлация във валутния съюз е малко вероятно да се върне в средносрочен план до нивото преди пандемията“, предупреждава Зевинг в набор от препоръки, подготвени за пресконференцията на германското банково лоби BDB, на което той е президент.

По неговите думи е настъпило време да се говори за перспектива относно излизането от кризисния режим на паричната политика.

Инфлацията в еврозоната се ускорява с най-бързите темпове от 2008 г. насам, задвижвана от високите цени на енергията и редица статистически ефекти, свързани с пандемията от коронавирус. Въпреки това постоянните затруднения в предлагането подхранват опасенията, че ценовият натиск може да остане повишен за известно време, не само в Европа.

Главният изпълнителен директор на Wells Fargo & Co. Чарли Шарф заяви във вторник (12 октомври), че очаква ускорението при инфлацията „да се задържи за определен период от време“, тъй като предизвикателствата пред пазара на труда и увеличението на заплатите ще продължат да помрачават перспективите, дори ако проблемите във веригите на доставка бъдат решени.

Европейската централна банка (ЕЦБ) се готви да отмени извънредните парични стимули, докато страните от еврозоната се опитат да превъзмогнат кризата с коронавируса. Но тъй като средносрочната инфлация в региона все още не достига целта от 2%, ще продължи да действа по-старата програма за изкупуване на облигации, като очакванията са ЕЦБ да запази и рекордно ниските лихвени.

Отрицателните лихвени проценти „не трябва да бъдат постоянен инструмент на паричната политика“, заяви Зевинг, добавяйки: "Ние обаче не сме големи оптимисти по този въпрос".

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Олаф Шолц може да положи клетва като канцлер на Германия до средата на декември