IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Commerz – регулаторите имат думата

Надзорните органи ще изискат и от двете банки точни сценарии за намаляването на персонала

11:02 | 08.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Мнозина вече коментираха през последните дни т. нар. „ Deutsche Commerz" - вече нетайното потенциално сливане между Deutsche Bank и Commerzbank. Само банковите надзорници на Европейската централна банка (ЕЦБ) все още не бяха сторили това. Сега те наваксват в това отношение и подчертават риска от инициираната банкова „сватба".

Както пише германският в. Handelsblatt, регулаторите искат подробен план за планираните съкращения на работни места, за да видят дали сделката си струва от чисто бизнес гледна точка. Според тази логика един бизнес е добър, когатоот него отпаднат колкото се може повече работни места. Но обсъжданите преди това съкращения на 30 000 от общо 126 000 работни места разтревожиха синдикатите.

Много неща са заложени на карта и за двете страни - за топ мениджърите, както и за синдикатите: сливането ще се изплати само ако наистина бъдат съкратени десетки хиляди работни места, така че разходите да бъдат намалени. За служителите обаче това ще е горчив хап, а за банката може да е скъпо удоволствие (заради обезщетенията, б. ред.).

Ето защо, в случай на сливане, надзорните органи ще изискат и от двете банки точни сценарии за намаляването на персонала. „Няма да е достатъчно да се представят плановете за сливане на регулаторите, в които се посочва само, че целта е свиване на разходите с определена сума", каза пред Handelsblatt източник, запознат с въпроса.



„Синергията в крайна сметка трябва да бъде толкова голема, че да оправдае високия риск от осъществяването на такова сливане", казват европейските надзорници. Още повече, че е трудно да се оправдае мащабно съкращаване на работни места, ако няма абсолютно убедителен бизнес сценарий за дейността на новата банка.

Поради тази причина надзорните органи вероятно ще изискват много подробни планове за съкращенията: „Трябва също да се определят конкретни стъпки за това как трябва да сработят те“, се твърди в средите на европейските надзорни органи. Банките ще трябва да обяснят точно колко работни места ще бъдат премахнати, до кога и какви са разходите за обезщетение, които те биха очаквали, каза друг източник. „Финансовите и времеви предположения трябва да са надеждни", пояснява той.

Надзорният орган със сигурност ще иска да е налице и определен буфер, в случай че не всичко мине гладко, както се очаква. Например в случай на решителната съпротива от страна на синдикатите преструктурирането може да стане по-трудно и по-скъпо. Европейската централна банка, Bafin (германският финансов надзор) и Бундесбанк (германската централна банка) не са пожелали да коментират плановете за сливане пред Handelsblatt, както и двете банки.

Анализаторите приемат, че големите банкови обединения могат да спестят около една трета от годишните разходи на по-малкия партньор. Въпреки това се очакват еднократни разходи за преструктуриране в размер на около 150% от предполагаемите спестявания. В случая с Deutsche Bank и Commerzbank по тази схема се очакват еднократни разходи за над 3 млрд. евро.

За това колко трудно може да бъдат постигнати плановете за синергия става ясно от примера на Deutsche Bank. Дружеството майка вече се провали веднъж при интегрирането на дъщерното дружество Postbank. Освен това надзорниците се опасяват, че сливането може да застраши напредъка, който започва да се проявява в подобряването на информационните технологии и контролните системи на Deutsche Bank.

Надзорните органи също така искат да установят строги условия за състава на управителния съвет. Не бива да има увеличаване на Борда заради самото сливане. Commerzbank и Deutsche Bank ще трябва да осигурят ефективна управленска структура и ясни отговорности.

Дори и самите изпълнителни директори би трябвало да знаят, че мащабно съкращаване на служителите, което да не се отрази и в намаляване на броя на членовете на Борда, няма да бъде прието нито от самите служители, нито от обществеността.

Известно естествено отпадане вече е очевидно: в Deutsche Bank договорът на 64-годишния изпълнителен директор за Азия Вернер Щайнмюлер беше удължен само до юли 2020 г. Силви Матерат, която е отговорна за връзката с регулаторите, също се счита за нестабилен кандидат за новия Борд. В Commerzbank Нихаел Ройтер, отговорен за бизнеса с корпоративни клиенти, си заминава през септември, търсенето на наследник в момента е поставено на пауза.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още