IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джон Бъркоу не позволи гласуване на сделката на Джонсън за Brexit в парламента

Всеки опит за гласуване днес ще бъде хаотичен, смята председателят на парламента

18:43 | 21.10.19 г.
<p>
	Председателят на британския парламент Джон Бъркоу. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на британския парламент Джон Бъркоу. Снимка: Ройтерс

Председателят на британския парламент Джон Бъркоу не позволи на премиера Борис Джонсън да проведе ключово гласуване на сделката за излизане на Великобритания от ЕС, която той договори миналата седмица с Брюксел, предават световните медии.

Британското правителство искаше гласуването да се проведе днес, но то беше отхвърлено от председателя на парламента. Той се позова на парламентарна конвенция от 1604 г., според която премиерът не може да иска от депутатите да отговарят на един и същи въпрос в опит да ги накара да променят мнението си, пише Bloomberg.

Обосновавайки решението си, Бъркоу заяви, че няма промяна както по същество, така и в обстоятелствата, откакто Джонсън се отказа от първи опит за гласуване на сделката му за Brexit през уикенда.

Председателят на парламента заяви, че всеки опит за гласуване днес ще бъде „повторен и хаотичен“. Ройтерс съобщава, че стойността на паунда леко се понижава до ниво от 1,2962 за долар след съобщението.

Бъркоу заяви пред Камарата на общините, че за да придвижи Brexit, британското правителство ще бъде легитимно в целите си, като предложи необходимите закони за излизането на Великобритания от ЕС, вместо да провежда още едно „да или не“ гласуване.

Джонсън беше блокиран от група политици от различни партии в събота, които гласуваха за поправка, отлагаща гласуването на новата му сделка за напускане на ЕС. Правителството все пак можеше да проведе гласуването и да поиска от депутатите да одобрят сделката, но вместо това реши да го отложи.

Гласуването на поправката принуди Джонсън да поиска от Брюксел отлагане на настоящия краен срок за Brexit на 31 октомври. Британският премиер неохотно поиска удължаване на крайния срок късно в събота, но лидерите на ЕС не са длъжни да приемат.

Тази седмица правителството ще трябва да внесе пълния законопроект за споразумението за оттегляне и ще опита бавно да го прокара в двете камари на парламента – Камарата на общините и Камарата на лордовете. Очаква се депутатите да проведат решително гласуване по-късно тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още