Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Дни делят британският парламент от вота за сделката за Brexit - а после?

Евентуални нови парламентарни избори биха създали главоболия на лейбъристите и довели до война в средите на консерваторите

Дни делят британският парламент от вота за сделката за Brexit - а после?

Снимка: Архив Ройтерс

Поемането на гаранции за правата на работниците може да накара лейбъристите да подкрепят споразумението за Brexit, постигнато от премиера Тереза Мей, пише днес лондонският "Таймс". Според изданието министрите вероятно ще внесат една промяна в плана, с която ще предложат допълнителни гаранции за правата на работниците и това да склони лейбъристите в Камарата на общините да гласуват за плана. Развитието е настъпило, след като Мей се е срещнала с петима видни членове на Лейбъристката партия в опит да разколебае тяхната съпротива и да промени намеренията им за вота във вторник.

Тези разговори, продължава "Таймс", бяха предшествани от поредното смущаващо поражение на Мей в Камарата, когато депутати настояха тя да изложи пред парламента своя "план Б" в срок от три дни, в случай че сделката за напускане на ЕС бъде отхвърлена. Изменението, което правителството може да направи, ще задължи Обединеното кралство да се придържа към правилата на ЕС за заплащане и условия на труд, здравеопазване и безопасност, както и по екологични въпроси, пояснява "Таймс".

Още по темата

Евентуални нови парламентарни избори биха създали главоболия на лейбъристите и довели до война в средите на консерваторите, пише днес "Гардиън" по повод призива на лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин за избори, ако планът на Мей за Brexit бъде отхвърлен в Камарата на общините. Вестникът признава, че обичайна работа на опозицията е да иска нови избори и припомня думите на Корбин: "Правителство, което не може да върши работата си чрез Камарата на общините, изобщо не е правителство".

Ако - както се очаква - издействаната от премиера сделка се провали на 15 януари, лейбъристите незабавно ще поискат вот на недоверие към правителството, което и трябва да направят, предрича изданието. Но според него е малко вероятно торите да гласуват за собственото си сваляне от власт и предизвикването на спешни избори. На годишния си конгрес лейбъристите предвидиха всички варианти, включително насрочване на втори референдум за Brexit. Но вчера Корбин каза, че общите избори трябва да имат предимство пред референдума.

"Гардиън" посочва, че ако сделката на Мей пропадне и лейбъристите не успеят да си издействат избори, те ще разполагат само с три дни, а може би само с часове да обявят по-нататъшните си действия. През това време Мей ще трябва да създаде своя "План Б" или видоизменения "план А". Но именно тук е спънката. Тогава ще бъде сложен край на шикалкавенето и удобните двусмислици. Във вторник тази седмица министърът в сянка за Brexit Кейр Стармър намекна, че ще трябва да бъде спряно и отложено активирането на член 50 от Лисабонския договор, но той знае, че това може да стане само заради нови избори или нов референдум. Във вчерашната си реч Корбин не спомена това, нито призова за референдум.

Тактиците в Лейбъристката партия обръщат сериозно внимание на данните от анкетите. Когато "ЮГав" попита хората как ще гласуват, ако Brexit мине с подкрепата на лейбъристите, резултатите показаха, че лейбъристите се смъкват на трето място с 22 пункта, изпреварени от либералдемократите, които имат прираст до 26 пункта. Така че такава грешка лейбъристите никога няма да допуснат, каквито и да се личните предпочитания на Джереми Корбин, пише в заключение "Гардиън".

/БТА/

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Виктория Тошкова
Още по темата: Европа Brexit

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

3
 
2
 
3
юрист до: Otka4eni reformatori
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Аз не съм гадателка с кристално кълбо, а юрист, който е изучавал в следването си в юф и икономическите дисциплини икономикс и макроикономика, и градя прогнозите си върху тях и върху юридическите си знания за правото на ЕС. Иначе- да- гадатели от Вашият ранг, чиито прогнози са субективни поради това, че техни близки работят в ю.к. като нискоквалифицирани работници, и че прогнозите ви не са изградени върху икономическата теория, теорията на пазара, теорията на парите, икономикса, макроикономиката, облигационните правоотношения и търговското право и правото на ЕС, има с милиони- накрая, обичайно, точно вие плащат цената за една или друга политическа лъжа....
6
 
2
 
2
Otka4eni reformatori до: юрист
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Да и Великобритания изчезва от лижето на Замята и картата.... ей така... фиууут... и готово...
П.С.
5. Земята се разтваря и всички гяволи от преизподнята нахлуат в Англия.
6. Месията слиза на Земята с огнена колесница...
7. Гигански цунамита заливат острова.
8. Заметресения от 25-та по Рисхтер обрущат континенталните плочи на острова.
9. Вулкани изригват.
10. Торнада вилнеят..
4
 
5
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Ето какво точно следва “после“:
1. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX%3A12012M%2FTXT
ДЕС чл. 50 3. Договорите престават да се прилагат спрямо засегнатата държава от датата на влизане в сила на споразумението за оттегляне, или при липса на такова, две години след нотификацията, посочена в параграф 2, освен ако Европейският съвет в съгласие със засегнатата държава-членка не реши с единодушие да продължи този срок.
2. При прилагане на чл.50 ал.3 , до 5 работни дни след излизане на ю.к. от ЕС, следват британски граждански бунтове, но не от населението на гетата им, а от засегнатите британски работодатели
3. Масови фалити на малки и средни британски търговски дружества, поради липса на човешки ресурс за заемане на позиции в средният мениджмънт- т.е. онези нива в 1 фирма, които контролират пряко дейността на обикновените служители във фирмата и са връзката й с висшият фирмен мениджмънт.
4. Масов хаос по летища, масова невъзможност за навременната доставка на стоки и услуги- защото над 90% от СУРОВИНИТЕ за британските производители- от автомобилостроене, до висша британска мода, идват не от вътрешността на острова ю.к., а от КОНТИНЕНТА- Т.Е. ЕВРОПА/ ЕС/.

Още от Европа
Италия иска да е най-добрият приятел на Тръмп в Европа